Sayfa bulunamadı – Yol Öyküleri https://www.yoloykuleri.com Her yolun bir öyküsü vardır.. Mon, 27 Aug 2018 14:40:29 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.7.2 Faroe Adaları Vizesi Nasıl Alınır? https://www.yoloykuleri.com/faroe-adalari-vizesi/ https://www.yoloykuleri.com/faroe-adalari-vizesi/#comments Mon, 27 Aug 2018 14:39:56 +0000 http://www.yoloykuleri.com/?p=1982 Faroe Adaları benim uzun süredir gördüğüm en güzel ve huzurlu ülkelerden bir tanesi. İnternet üzerinde Faroe Adaları için fazla bilgi olmadığı için tüm detaylarıyla bu ülkeyi yazmak istedim. Öncelikle Faroe Adaları Vizesi‘nin nasıl alınacağından sizlere bahsedeyim. Faroe Adaları Vizesi: Faroe Adaları Atlantik Okyanusu’nun ortasında yer alan bir adalar topluluğudur. Özerk bir ülke olarak geçse de Danimarka’ya bağlıdır. […]

The post Faroe Adaları Vizesi Nasıl Alınır? first appeared on Yol Öyküleri.]]>

Faroe Adaları benim uzun süredir gördüğüm en güzel ve huzurlu ülkelerden bir tanesi. İnternet üzerinde Faroe Adaları için fazla bilgi olmadığı için tüm detaylarıyla bu ülkeyi yazmak istedim. Öncelikle Faroe Adaları Vizesi‘nin nasıl alınacağından sizlere bahsedeyim.

Faroe Adaları Vizesi:

Faroe Adaları Atlantik Okyanusu’nun ortasında yer alan bir adalar topluluğudur. Özerk bir ülke olarak geçse de Danimarka’ya bağlıdır. Faroe Adaları için vizeyi de Danimarka Konsolosluğu’na başvurarak almak gerekiyor. Normalde Danimarka Schengen bölgesinde yer aldığından Schengen vizeniz varsa Danimarka’ya girebiliyorsunuz. Faroe Adaları içinse yalnızca Schengen vizesi yeterli olmuyor. Danimarka’ya Schengen için başvururken Faroe Adaları’na uğrayacağınızı söyleyip ona göre vize almanız gerekiyor. Normal Schengen vizesi üzerinde ‘Valid for Faroe Islands‘ yazıyor. Bu şekilde Faroe Adaları’na rahatça girebiliyorsunuz.
faroe adaları vize
Faroe Adaları için kendi aldığım vizenin çıkış sürecinden bahsedecek olursam: VFS Global üzerinden 3 Ağustos 2018’de yaptığım başvuru 18 Ağustos’da kabul edildi ve vizemi alabildim. Vizeye başvurduktan sonra seyahat tarihiniz yaklaşmasına rağmen konsolosluktan haber gelmediyse konsolosluğu arayıp ilgilenmelerini söyleyin. Seyahat tarihinden önceki son iş günü olmasına rağmen benim vize dosyalarımı bile açmamışlardı. Aradığımda hızlıca halledip; kısa bir mülakat sonrası vizemi onayladılar.
Danirmarka’dan Schengen vizesi alabilmek için başvuru yapılması gereken yer olan VFS Global’in sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Tüm güncel detaylar, istenilen evraklar ve vize ücreti orada yer almakta.
The post Faroe Adaları Vizesi Nasıl Alınır? first appeared on Yol Öyküleri.]]>
https://www.yoloykuleri.com/faroe-adalari-vizesi/feed/ 1
Düzce’de Gezilecek Doğa Harikası 7 Yer https://www.yoloykuleri.com/duzcede-gezilecek-doga-harikasi-7-yer/ https://www.yoloykuleri.com/duzcede-gezilecek-doga-harikasi-7-yer/#comments Mon, 30 Apr 2018 07:35:33 +0000 http://www.yoloykuleri.com/?p=1882 Düzce, doğal güzellikleriyle her gittiğimde beni oldukça şaşırtan ve kendisine hayran bırakan bir şehir oldu. Saklı Cennet olarak neden anıldığını Düzce’ye gidince çok daha iyi anlıyoruz. Barındırdığı güzelliklerle tam anlamıyla bir Saklı Cennet diyebilirim. Düzce’yi gezip görmek isteyenler için en beğendiğim 7 güzelliğini sizlerle de paylaşmak istedim. Düzce‘de bulunan bu güzelliklere dair herhangi bir sorunuz […]

The post Düzce’de Gezilecek Doğa Harikası 7 Yer first appeared on Yol Öyküleri.]]>
Düzce, doğal güzellikleriyle her gittiğimde beni oldukça şaşırtan ve kendisine hayran bırakan bir şehir oldu. Saklı Cennet olarak neden anıldığını Düzce’ye gidince çok daha iyi anlıyoruz. Barındırdığı güzelliklerle tam anlamıyla bir Saklı Cennet diyebilirim.

Düzce’yi gezip görmek isteyenler için en beğendiğim 7 güzelliğini sizlerle de paylaşmak istedim. Düzce‘de bulunan bu güzelliklere dair herhangi bir sorunuz olursa yorum kısmından sorabilirsiniz.

Efteni Gölü:

Efteni Gölü Düzce’nin Gölyaka ilçesinde bulunan doğal güzelliklerden bir tanesi. Bu gölde kurulan gözlem kulesine çıkarak kuşları gözlemleyip manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Kulenin aşağısında yer alan tesiste çay, kahvenizi göle karşı içerek keyif yapabilirsiniz. Göl kenarına kurulan ahşap banklarda piknik yapma imkanı da bulunuyor.

Kuş Gözlem Kulesinden Efteni Gölü Manzarası

Güzeldere Şelalesi:

Güzeldere Şelalesi Düzce’de bulunan en büyük ve en popüler şelalelerden bir tanesi. Ormanın içerisinde yer alan demir merdivenlerden yürüyüş yaparak ulaşabiliyorsunuz. Türkiye’nin en yüksekten dökülen şelalelerinden birisi olarak geçiyor. Şelaleye inmeden önce bulunan tesiste konaklama ve yeme-içme imkanı bulunuyor. Konaklamak isterseniz ormanın içerisinde yer alan ahşap bungalowlarda konaklayabilirsiniz. Ayrıca kamp yapmak isteyenler için rahatça kamp kurabilecekleri oldukça geniş bir düzlük var.

Güzeldere Şelalesi’ne Yukarıdan Bakış

Pürenli Yaylası:

Pürenli Yaylası, ortasında yer alan ufak gölün etrafında bulunan yayla evleriyle Türkiye’de gördüğüm en güzel yaylalardan birisi. Rakımı yüksek olduğu için baharın geç geldiği yerlerden birisi burası. Yazın ortasında dahi serin olabiliyor. Yaz sıcaklarında kaçıp doğayla buluşmak için ideal yerlerden birisi.Düzce’ye yapacağınız bir gezide önce Efteni Gölü’nden başlayıp, ardından Güzeldere Şelalesi’ne uğrayıp; son olarak bu yaylaya ulaşabilirsiniz. Her biri yol üzerinden kalacağı için ideal bir rota olacaktır. Yaylaya ulaşım ve konaklamaya dair tüm bilgileri daha önce yazdığım şu yazıdan edinebilirsiniz.

pürenli yaylası

Balıklı Yaylası:

Balıklı Yaylası, Pürenli’ye komşu olan ve en az Pürenli kadar güzel olan; Düzce Gölyaka’da yer alan bir diğer yayla. Benim bu yaylaya dair en çok dikkatimi çeken şey Türkiye’deki diğer yaylalardan çok daha farklı yapıda yayla evlerine sahip olması oldu. Oldukça havalı yayla evleriyle ve çiçeklerin arasından akan ufak nehriyle benim favori yaylalarımdan bir tanesi. Pürenli Yaylası’na yalnızca 2 km uzaklıkta. Aynı gün içerisinde ikisini de ziyaret edebilirsiniz.

balıklı yaylası

Balıklı Yaylası’nın Mayıs Ayındaki Manzarası

Aydınpınar Şelaleleri:

Düzce’de yer alan ama henüz çok az kişinin bildiği şelalelerden birisi Aydınpınar Şelaleleri. Bu şelale Düzce’nin merkezine yalnızca 10 km uzaklıkta ve rahatlıkla ulaşılabilir bir konumda. Yaklaşık 500 metre bir yürüyüş ile ulaşılabiliyor. Tabiat parkında, yürüyüşe başlamadan önce oturabileceğiniz çok güzel bir tesis yer alıyor. Bu tesiste yemeğinizi yiyip, kahvenizi içebilirsiniz.

Aydınpınar Şelalesi, Düzce

Samandere Şelalesi:

Samandere Şelalesi Düzce’de bulunan diğer şelalelere göre biraz farklı. Yaptığım Düzce gezisinde genel olarak beni en çok etkileyen yer burası oldu. Kanyonların arasından akan nehir birçok yerde farklı şelaleler oluşturarak ilerliyor; siz de yapılan platformlar aracılığıyla bu nehrin üzerinden yürüyüş yaparak çok şahane manzaralara tanıklık edebiliyorsunuz. Diğer yerlerde olduğu gibi burada da belediye tarafından işletilen büyük bir tesis var. Bu tesiste yeme-içme ihtiyaçlarınızı giderip; piknik yapabilirsiniz.

samandere şelalesi düzce

Aktaş Şelalesi:

Şelaleler şehri Düzce’nin Akçakoca ilçesinde yer alan; muhteşem bir yürüyüş rotası ile ulaşılabilen Aktaş Şelalesi.

Bu şelaleye ulaşmak için nehrin kenarından 700 metrelik bir yolu yürüyorsunuz ki şelalelenin en güzel kısmı da bu yolu yürümek. Tamamen yeşille kaplanmış bir rotada; ahşap köprülerden bir o tarafa bir bu tarafa geçerek tamamlıyorsunuz yürüyüşü. Sonuna geldiğinizde ise Aktaş Şelalesi’nin muhteşem atmosferi ve serinliği sizi karşılıyor. Uğradığınıza kesinlikle pişman etmeyecek bir yer. Bu şelalede de yürüyüş başlangıcında oturup bir şeyler yiyip içebileceğiniz bir tesis var. İçiniz rahat bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Düzce hakkındaki sorularınızı aşağıya yorum yazarak sorabilirsiniz.

Tüm fotoğraflarımı takip etmek isterseniz Instagram adresim: @mucahitmuglu

The post Düzce’de Gezilecek Doğa Harikası 7 Yer first appeared on Yol Öyküleri.]]>
https://www.yoloykuleri.com/duzcede-gezilecek-doga-harikasi-7-yer/feed/ 7
Bir Kış Rüyası: LAPLAND https://www.yoloykuleri.com/lapland-gezi-yazisi/ https://www.yoloykuleri.com/lapland-gezi-yazisi/#comments Wed, 18 Apr 2018 16:02:13 +0000 http://www.yoloykuleri.com/?p=1852 Uzun süredir hayalini kurduğum Lapland seyahatini 2018 Şubat ayında 5 kişilik bir arkadaş grubu ile gerçekleştirdim. Peki neresidir bu Lapland? LAPLAND NEREDE? Lapland Rusya, İsveç, Norveç ve Finlandiya’nın kuzey topraklarına verilen isim. Bizim seyahat ettiğimiz Finlandiya Laponyası ülkenin kuzey kutup dairesi içinde yer alan topraklarından oluşuyor. En büyük şehri kuzey kutup dairesi üzerinde kurulmuş olan […]

The post Bir Kış Rüyası: LAPLAND first appeared on Yol Öyküleri.]]>
Uzun süredir hayalini kurduğum Lapland seyahatini 2018 Şubat ayında 5 kişilik bir arkadaş grubu ile gerçekleştirdim. Peki neresidir bu Lapland?

lapland

LAPLAND NEREDE?

Lapland Rusya, İsveç, Norveç ve Finlandiya’nın kuzey topraklarına verilen isim. Bizim seyahat ettiğimiz Finlandiya Laponyası ülkenin kuzey kutup dairesi içinde yer alan topraklarından oluşuyor. En büyük şehri kuzey kutup dairesi üzerinde kurulmuş olan Rovaniemi. Hatta Laponya topraklarının yerli halkı olan Samiler’e göre Finlandiya Laponyası’nın başkenti. Sami Halkı konusuna daha sonra değineceğim.

lapland neresi

Görsel: http://zecaillou.com/

Lapland kutup iklimine sahip. Kışın ölçülen en düşük sıcaklıklar -50’leri bulabiliyor. Bizim gördüğümüz en düşük sıcaklık -33˚C oldu. Fakat bu düşük sıcaklıklar gözünüzü korkutmasın. Uygun kıyafet ve ekipmanlar sizi koruyacaktır. Nemden ve kuvvetli rüzgarlardan uzak iklim, bu noktada dostunuz oluyor. Tek yapmanız gereken doğru kıyafetler giyerek kuru kalmayı başarmak.

NASIL GİYİNMEK GEREK?

Bu kısım kendi adıma seyahat hazırlık aşamasının en uzun kısmı olduğu için yazıyı da biraz uzun tutup fazlaca bilgi vermeye çalıştım. Giyim konusunu aşmış olanlar atlayabilir. 🙂

Lapland gibi bir bölgeye kara kışın ortasında seyahat edecekseniz en önemli nokta nasıl giyinmeniz gerektiği. Seyahatinizin işkenceye dönüşmemesi termal konforunuza bağlı diyebiliriz. Bu konuda internetten araştırma yaptıysanız en çok “kat kat giyinmelisiniz” ifadesi ile karşılaşmışsınızdır. Termal konfor kişiden kişiye değişen bir olgu olmakla beraber mutlaka uyulması gereken bazı kurallar var. Bunlardan ikli gerçekten de kat kat giyinmek. 🙂

lapland kıyafet

Evet kat kat giyindik. Sırayla içten dışa saymak gerekirse; alt içlik + polar eşofman altı + su geçirmezliği ve nefes alabilirliği yüksek kar pantolonu + termal çoraplar ve kar botları. Üst beden için, üst içlik + polar kazak + en kalınından polar hırka ve nefes alabilirliği yüksek outdoor mont. En soğuk zamanlarda içlik sayısı artırılabilir veya sıcaklık -15’e (!) çıktığında ikinci kat polarlar çıkarılabilir. Eldivenler, bere ve boyunluğu da unutmayalım.

Pamuklu kıyafetlerden uzak durmalısınız. Yün kazaklar, çoraplar çok uygun. Bu sıcaklıklarda terlemek ve ıslanmak en büyük düşmanınız. Eldiven konusunda ise su geçirmez kar eldivenleri kullanmanız en iyi yöntem fakat benim gibi fotoğrafa ilgi duyuyorsanız bu tip eldivenler makine kullanmak için uygun değil. Ben gezi boyunca normal eldiven kullandım fakat özellikle kuzey ışığı beklediğimiz geceler serçe parmağımı hissetmediğim anlar oldu. Ellerimi ısıtmak için en büyük yardımcım 6 saate kadar ısı yayabilen cep ısıtıcılarıydı. Elleri çok üşüyenlere şiddetle tavsiye ediyorum. -30 derecede bile uzun süre ısı yayabiliyorlar.

lapland

Bir diğer önemli nokta ellerde ve ayaklarda kan akışını engelleyecek kadar sıkı giyinmemek. Kat kat giyinmek adına iki üç kat çorap giymek ayaklarınızdaki kan akışını engelleyeceği için üşümenizi hızlandıracaktır. Botlarınızı seçerken de bu konuya dikkat etmenizi öneririm. Botları, termal çoraplarınız ile deneyerek alınız. Bot ayağınızı sıkmamalı hatta bir miktar hava boşluğu kalmalı.

Teknik kıyafetler bu tip koşullara çok başarılı çözümler getiriyor fakat güvenilir markaların fiyatları hayli yüksek. Bu sebeple uzunca bir süre mont aramakla geçirdim. Hayatımda hiç bulunmadığım kadar soğuk bir bölgeye gideceğim için endişeliydim fakat aldığım ürün beni hayal kırıklığına uğratmadı. Üstelik Ankara koşullarında Mart sonuna kadar giyerek parasını çıkardım. 🙂 Kıyafet konusunda daha ayrıntılı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

LAPLAND ROTAMIZ:

Toplam 8 gece 9 gün olarak planladığımız Lapland gezimizde aşağıdaki rotayı izledik. Mümkün olduğunca kuzeydeki günlerimizi çok tutmaya çalıştık. Hem kuzey ışıklarını görme ihtimalimizi artırmak hem de Lapland’in o masalsı atmosferini doyasıya yaşamak için.

Helsinki (1 gece) – İnari (4 gece) – Rovaniemi (2gece) – Helsinki (1 gece)

MASAL DİYARI LAPLAND

İNARİ:

İlk durağımız Helsinki oldu. Pahalılığı ile nam salmış kuzey topraklarında olduğumuz için ilk gecemizi Helsinki’nin en ucuz hostelinde geçirdik. Adıyla müsemma Cheap Sleep Hostel! Hostel genel olarak temiz. İki kişilik odalar geniş ve minimal bir anlayışla döşenmiş. Kahvaltı olarak sandviç, kahve ve muz veriyorlar.

Ertesi sabah İvalo’ya uçak yolculuğumuz olduğu için Helsinki turumuzu dönüşe bıraktık. Uçak İvalo hava alanında tabiri caizse buzdan bir piste indi. Burada araç kiralayarak İnari Gölü kıyısında kiraladığımız eve doğru yola çıktık. Araç kiralayacaksanız gitmeden önce online rezervasyon yapmanız fiyat ve çeşitlilik açısından daha iyi olacaktır. Kaldığımız ev İnari şehir merkezinden 3 km uzaklıkta donmuş gölün hemen kıyısında bulunan iki dağ klübesinden biri. Klübe dediğime bakmayın. İkisi de hayallerimdeki göl evini aratmayacak güzellikte idi.

lapland rota

Bizim kaldığımız ev.

İnari gördüğüm en fantastik yerlerden biri oldu. Burada kendinizi gerçekten bir masalın içindeymiş gibi hissediyorsunuz. Güneş 8:30 gibi yüzünü gösteriyor, 09:30 civarında ise sihir başlıyor. Bir gökyüzü düşünün ki pamuk şeker pembesi olsun… Bu güzel göl evinde bir ay da kalsam her sabah aynı heyecanla bu pembe gökyüzünün altında yürümek için dışarı koşardım. Gökyüzündeki bu büyülü renkler 16:00 da günbatımında tekrar kendini gösteriyor. Lapland izlediğim en güzel gündoğumu ve günbatımı sıralamasında zirveyi zorlar.

lapland mimari

Komşularımızsa Arjantin’den gelmişlerdi.

Tamamen donmuş İnari Gölü ise bambaşka bir güzellik. Bu devasa geniş alanda kızakla kayabilir, basılmamış pamuk yumuşaklığında karlarda yuvarlanabilirsiniz. Ana haber bültenlerinde yapılan “beyaz felaket” tanımının burada cennetin dünyadaki yansımasına dönüştüğünü farkediyoruz. Doğanın ufak dokunuşlarıyla nasıl da harikalar yarattığının ispatı bu topraklar. Kutup güneşi altında pırıl pırıl parlayan kar tanelerine kuşların sesleri karışıyor. Bu anlar tüm Lapland seyahatim boyunca en etkilendiğim ve keyif aldığım anlar oldu.

lapland gün doğumu

Lapland Gün Doğumu

Gündüzlerimiz İnari gölü üzerinde yürüyüş yaparak, çevreyi keşfederek geçerken akşamları da kuzey ışıkları avına çıktık. Kuzey ışıkları (Aurora borealis) gözlemlemek bir çok değişkene bağlı. Kp index değerinin yüksek olması, açık bir gökyüzünün olması ve şehir ışıklarından uzakta bulunmak bu değişkenlerden bazıları. Biz maalesef Aurora aktivitesinin çok yüksek olmaması sebebi ile bu büyüleyici ışık oyunlarını hayalimizdeki gibi yakalayamadık ama hiç göremedik de diyemeyiz ucundan yakaladığımız ışıklar da mutlu olmamıza yetti. 🙂

lapland

Lapland Pembe Gökyüzü

Bir gece aurora görebileceğimiz daha izole yerler bulmak için, arabaya atlayıp kuzeye sürdük. Aurora göremesek de tüm şehir ışıklarından uzak, üzerimizde milyonlarca yıldızın dans ettiği donmuş küçük bir göl bulduk.

Lapland’de ortamın büyüsüne kapılmak dışında yapabileceğiniz bir çok aktivite var. Ren geyiği safarisi, husky safari, snowmobile kullanmak, donmuş gölde balık avı, ormanlar içinde kar yürüyüşü, Levi bölgesinde kayak, kuzey buz denizinde buz kıran gemileri ile yolculuk…

İnari Gölü

İnari Gölü’nde Sis

Biz bunlardan bazılarını gerçekleştirdik. İnari’de geçirdiğimiz günlerden birinde ren geyiği çiftliği ziyareti, snowmobile turu ve buzda balık avının dahil olduğu bir tura katıldık. Tur fiyatı kişi başı 190 Euro ve ren geyiği eti ile yapılmış sebzeli et haşlamadan oluşan öğle yemeği fiyata dahil. Aktivite yapmak istediğinizde madalyonun öteki yüzü, kuzey avrupa pahalılığı, yüzünüze tokat gibi çarpıyor. Buluşma noktasında üzerimize (tüm o kat kat kıyafetlerin üstüne) özel bir tulum giyip, kar maskesi ve kask taktık. Eğer ehliyetiniz yanınızda değilse snowmobile kullanmanıza izin vermiyorlar. Bir kar motoruna iki kişi binebiliyor. Aracı kullanacak kişiye sürüş öncesi, tur sırasında bir kaza meydana gelirse, 800 Euro’ya kadar oluşan hasarı karşılayacağının teminatı olan bir kağıt imzalatılıyor!1!! ve tur snowmobilin nasıl kullanıldığı ile ilgili brifing ile başlıyor. Aracı kullanmak kolay birkaç dakika içinde adapte oluyorsunuz. Fakat daha önce kar motoru tecrübeniz yok ise aracı devirmek de bir o kadar kolay! Bizim turumuz sırasında iki araç devrildi, biri de maalesef benim aracımdı. Aracı sadece devirmekle kalmayıp kolçağını da kırmam -25 derecede soğuk terler dökmeme sebep oldu. İmzalatılan kağıt konusunda gayet ciddiler. Aracın sağ tarafının çukura denk gelmesi bana tam 245 Euroya mal oldu. Siz siz olun gerekirse 3 km/h hızla gidin ama kar motorunu devirmeyin. Yaklaşık yarım saatlik kar motoru yolculuğu sonunda donmuş göl üzerinde delik açıp balık tutmaya çalıştık. Çalıştık diyorum çünkü tutamadık. Turun buzda balık avı kısmı olmasa da olurmuş dediklerimizden.

inari gölü

Donmuş Göl Üzerinde Yürüyüş

Balık tutma denemesinden sonra gölün hemen kıyısında yine müthiş sevimlilikte bir klübeye girdik. İçeride yanan soba, haşlama geyik eti ve çay bizi bekliyordu.

Turun sıradaki durağı ren geyiği çiftliği oldu. Çiftlikte bizi geleneksel kıyafetlerini giymiş Sami halkı mensubu çalışanlar karşıladı. Sami halkı ren geyiği çobanlığı yapan dünyadaki sayılı topluluklardan biri. (diğeri için bknz: Kuzey Moğolistan’da yaşayan Dukhalar). Ren geyikleri ve Samiler ile ilgili bilgiler alıp, ren geyiklerinin çektiği kızak ile 10 dakikalık kısa bir tur yaptık.

Samiler kuzey avrupanın yerli halkına verilen genel isim. Bu insanların günümüzden 3000 yıl kadar önce Asya üzerinden İskandinavya’ya yerleşen ilk topluluk olduğu düşünülüyor. Fin-Uygur dil ailesinden olan Samiler avcılık, balıkçılık ve ren geyiği çobanlığı ile uğraşıyorlar. Samiler eski Orta Asya Türk toplulukları gibi şamanizm felsefesine inanıyorlardı. Hediyelik eşya dükkanlarında sık sık karşılaştığımız Sami davulu Türk şaman davullarına oldukça benziyor.

20. yüzyılın ortalarından itibaren Sami halkı kuzey avrupa topraklarında sistematik baskı, asimilasyon ve kırıma maruz kaldı. Bugün 100.000 ‘i aşamayan nufuslarının büyük bir kısmı Kuzey Rusya topraklarında yaşıyor. Sanayileşme, güneye göç, asimilasyon ve doğanın tahrip edilmesi sebebi ile Sami halkının geleceği bugün de tehlike altında. Bugün tüm dünya ülkelerinin örnek aldığı kuzey avrupa medeniyetinin bile yerel ve kültürel zenginliklere olan tahammülsüzlüğünü, sadece ve sadece yarım asır öncesine kadar Samilere karşı gerçekleştirilen asimilasyon politikasından anlayabiliyoruz. Seneler önce yok olan ya da yok olmaya yüz tutan tüm güzel ırklar gibi, Kızılderililer, İnkalar, Mayalar, Aztekler, Afrika halkları gibi Samiler de zulümden payını almış. Umarım bir gün dünyanın farklılıkları zenginlik olarak göreceği günlere ulaşırız.

1900’lerden bir Sami Ailesi

ROVANIEMI’YE YOLCULUK VE KITTILA’DAKİ BUZ OTEL ZİYARETİ:

Inari’de geçirdiğimiz 4 gün sonunda kiraladığmız araç ile Rovaniemi’ye doğru yola çıktık. İnariRovaniemi arası yaklaşık olarak 330 km. Kittilӓ bölgesinde inşa edilmiş buz otele uğramak için yolumuzu bir miktar uzattık. Kış koşullarında araba kullanmak gözünüzü korkutmasın. Yollar düzenli olarak temizleniyor ve araçların kar lastikleri koşullara oldukça uygun. Yine de hız yapmamakta fayda var. Hem hava koşulları sebebi ile ne kadar temizlenirse temizlensin yol üzerinde hiç kalkmayan buz tabakası var hem de yolunuza muhakkak vahşi ren geyikleri çıkacaktır. Bu güzel hayvanların en büyük düşmanı avcılar ve yırtıcılar değil, trafik. Her sene otoyollarda trafik kazası sonucu sayısız ren geyiği ölüyormuş. Kendi habitatı içinde zararsız hayat süren bu hayvanların yaşam hakkını elinden almamak için biz de pür dikkat devam ettik yolumuza.

Yolumuza çıkan ren geyiği çifti.

BUZ OTEL (SNOW VILLAGE ICE HOTEL)

Buz otel her sene farklı bir konseptle, tamamen buzdan inşa ediliyor. Bünyesinde buzdan yataklar üzerinde yatabileceğiniz odalar, restorant, bar, şapel gibi bir çok kısım bulunuyor. Bu sene otelin konsepti Game of Thrones. Bilet alarak oteli gezebiliyorsunuz. Dizinin hayranları için oldukça ilgi çekici bir nokta ama beni çok etkilediğini söyleyemeyeceğim. Yolunuzun üzerinde ise ziyaret edebilirsiniz fakat özellikle bu oteli görmek için uzun yollar katetmeye ya da turlara para vermeye gerek olmadığını düşünüyorum.

Traveltriangle.com

ROVANIEMI:

Rovaniemi Lapland’in en büyük şehri. Finlandiya Laponyası’nın başkenti olan bu şehir kuzey kutup dairesi üzerinde kurulmuş. İki gün boyunca şehir merkezinde kiraladığımız apartman dairesinde kaldık. Daire oldukça temiz ve kullanışlı idi. Hayli küçük olan Rovaniemi’yi keşfetmek için bir gün yeterli.

Şehrin en büyük turist atraksiyonu merkeze 20 dk uzaklıkta olan Santa Claus’un köyünü ziyaret. Santa Claus Köyü kuzey kutup dairesi üzerinde kurulmuş bir tesis.

Burada sayısız hediyelik eşya dükkanını gezebilir, ücret karşılığında Santa Claus ile fotoğraf çektirebilir, postaneden sevdiklerinize yılbaşında teslim edilmek üzere kart atabilirsiniz.

Ayrıca köyün hemen bitişiğinde husky çiftlikleri ve ren geyiği safarisi yapabileceğiniz merkezler bulunuyor. Biz Inari’de huskyleri görmediğimiz için bu güzel köpekleri ziyarete gittik. Sadece köpekleri sevmek için giriyorsanız ücret 10 Euro. 10 dakikalık kısa bir kızak turu da yapmak isterseniz 40 Euro ödeyerek çiftliğe girebilirsiniz.

Turlar ile ilgili genel fikrimi sorarsanız;

  • Öncelikle her aktvite birbirinden pahalı
  • Rovaniemi daha büyük ve daha kalabalık bir şehir olduğu için Inari’ye göre daha fazla tur çeşidi ve daha ucuza bu süreci tamamlama imkanınız var. Ben bu tarz aktiviteleri Rovaniemi’deki şirketleri gezip hepsinden fiyat alarak yapmanızı tavsiye ederim.
  • Ren geyiklerinin çektiği kızaklar hayli yavaş hareket ediyor. Bir saatlik ren geyiği turunun biraz sıkıcı olacağını düşünüyorum. Bence geyik çiftliği ziyaret ederek bu güzel canlılara yakın olmak, onları beslemek çok daha keyifliydi. Hem de sırf insanoğlunun zevki için özünde özgür olan bu hayvanlara yük çektirmemiş olursunuz.
  • Snowmobile oldukça keyifli. Amman dikkat kaza yapmayın
  • Husky safari ben yapmadım ama geyiklere göre daha hızlı ve keyifli olduğunu söyledi yapan arkadaşlarım. Köpekler kızak çekmek için oldukça hevesliler, baskı ve şiddet altında canları yanarak kızak çekmediklerini düşünmek istiyorum.

HELSINKI

Rovaniemi’de geçirdiğimiz iki günden sonra Helsinki’ye öğle saatlerinde hava yolu ile ulaştık. Eşyalarımızı Cheap Sleep Hostele bırakıp şehri keşfe başladık. Helsinki oldukça düzenli bir şehir. Görülmesi gereken bazı belli başlı mimari yapıları ve müzeleri var. Çok zamanımız olmadığı için şehri daha derinden tanıma şansımız olmadı. Senato meydanı, Uspenski katedrali, Allas Sea Pool, Kamppi Chapel of Silence, Kiasma Modern Sanat Müzesi, Temppeliaukio Rock Church(Kaya Kilise) gördüğümüz yerler arasında.

Helsinki Senato Meydanı

PAHALILIK MESELESİ

Dillere destan Kuzey Avrupa pahalılığına biz de maruz kaldık. Tabi bunda herşeyi 5 ile çarpmak zorunda kalmamızın da payı büyük, tüm sorumluluğu İskandinavya’ya atmamak lazım. 🙂

Tallinn’den Alkol Alan Finler from google.com

Temppeliaukio Rock Church (Kaya Kilise)

Uspenski Katedrali

Bir takım şeylerin fiyatından bahsetmek gerekirse;

  • Bira marketlerde bile 3-4 Euro arasında, eğer bir mekanda içmek isterseniz gittiğiniz yere göre 10 Euroya kadar çıkıyor. Alkol fiyatlarının seviyesi öyle bir boyutta ki sadece turistler değil Fin Halkı da bu konuda şikayetçi. Fiyatlar Estonya’da daha ucuz olduğu için Finler alkol ihtiyaçlarını Tallinn’den karşılıyor.
  • Yapmak istediğiniz aktivitelerin en ucuzu 100 Euro’dan başlıyor.
  • Bizim yapmadığımız buz kıran gemileri ile seyahat 400 Euro’nun üzerinde.
  • Dışarıda yemek yemek isterseniz içecek hariç en az 15 Euro’yu gözden çıkarmanız gerekiyor.
  • Eğer kuzey ışıklarını cam iglolarda kalarak izlemek isterseniz ev tutmaya göre fiyat 3-4 katına çıkıyor.

Biz bu durumla, Rovaniemi ve Inari’de ev kiralayıp Helsinki’de hostelde kalarak baş etmeye çalıştık. Market alışverişi yaparak yemeklerimizi kendimiz hazırladık. Finlandiya’nın fiyat performans ürünü ise su. Su tüm mekanlarda ÜCRETSİZ. Barlarda bulunan musluklardan doldurarak dilediğinizce kana kana içebilirsiniz. Su sağlıktır arkadaşlar, buralara gelirseniz bol bol su için. Birayı günümüz Türkiye’sinde bile daha ucuza içebilirsiniz.

Yazı konuk yazarımız Beste Gökkılıç tarafından yazılmıştır. Tüm fotoğraflarını Instagram: @beste_gkklc adresinden takip edebilirsiniz.

The post Bir Kış Rüyası: LAPLAND first appeared on Yol Öyküleri.]]>
https://www.yoloykuleri.com/lapland-gezi-yazisi/feed/ 4
Kış Kampı Yapacaklara 10 Öneri https://www.yoloykuleri.com/kis-kampi-yapacaklara-10-oneri/ https://www.yoloykuleri.com/kis-kampi-yapacaklara-10-oneri/#respond Fri, 16 Mar 2018 16:01:37 +0000 http://www.yoloykuleri.com/?p=1745 Bugüne kadar dağ zirvesinden karlı ormanlara kadar birçok yerde kış kampı yaptım. Koşulları zorlu olsa da en keyifli geçen kamplardan oluyor. Kış kampı yaparken özellikle dikkat edilmesi gereken birkaç önerimi dinlerseniz çok daha güzel bir kamp geçireceğinize eminim. Hadi önerilere başlayalım! Vücut sıcaklığı ve soğuğa dayanıklılık birçok faktöre göre değişmektedir. Yaşınız, cinsiyetiniz, kondisyonunuz, yağ oranınız, […]

The post Kış Kampı Yapacaklara 10 Öneri first appeared on Yol Öyküleri.]]>
Bugüne kadar dağ zirvesinden karlı ormanlara kadar birçok yerde kış kampı yaptım. Koşulları zorlu olsa da en keyifli geçen kamplardan oluyor. Kış kampı yaparken özellikle dikkat edilmesi gereken birkaç önerimi dinlerseniz çok daha güzel bir kamp geçireceğinize eminim. Hadi önerilere başlayalım!

Vücut sıcaklığı ve soğuğa dayanıklılık birçok faktöre göre değişmektedir. Yaşınız, cinsiyetiniz, kondisyonunuz, yağ oranınız, yaşadığınız soğuk hava deneyimleri hangi ekipmanı kullanacağınızı belirlemede rol oynar. Ben kendi yaptığım kış kampı deneyimlerimden yola çıkarak bu yazıyı hazırlıyorum. Siz vücudunuzu ve soğuğa olan dayanıklılığınızı göz önünde bulundurarak yazacağım tavsiyelerden dilediğinizi kullanabilirsiniz.

kış kampı

1- Tüm Kıyafetlerinizi ve Ekipmanlarınızı Kuru Tutmaya Çalışın:

Hava sıcaklığı eksi derecelere düştüğü zaman kuru kalmak büyük önem taşır. Çünkü soğuk havada kıyafetleri ya da ekipmanları kurutmak oldukça zor olacaktır. Yüksek irtifalarda genellikle kar yağışı olsa da kışın yağan yağmurdan kaçınmak gerekiyor. Mümkünse yağış başlamadan çadırınızı kurmuş olup; yağış sırasında çadırdan çıkmamak oldukça akıllıca olacaktır.

2- Karda Ateş Yakmak:

Karda ateş yakmak normal kuru bir havada yakılacak ateşe göre çok daha zordur. O yüzden yanınızda mutlaka ateşi başlatacak araç gereçleri bulundurun. Bunlar için genel olarak; kuru çıra, kağıt, çakmak, benzin vs. denebilir. Yanınıza yeterince odun aldığınıza emin olun. Kışın çoğu dükkan kapalı olacağından odun satın almak zor olacaktır. Ateşi yakacağınız alanı kardan temizleyip; toprağı bir miktar kazın. Bu eriyen karın ateşinizi söndürmesini engelleyecektir.

3- Mat Kullanımı:

Normal şartlarda tek bir mat kullanmak izolasyon için yeterli olsa da kış şartlarından yedek bir mat taşımak çok daha iyi olacaktır. Matları üst üste serip üzerinde uyuyabilirsiniz. Matların birini şişme mat diğerini askeri mat olarak tercih edebilirsiniz. Askeri matı alta şişme matı üste serip rahatça uyuyabilirsiniz.

kış kampı

4- Uyku Tulumu:

Yanınıza kamp yapacağınız yerin sıcaklık durumuna göre değişecek şekilde, en az -10 derecelik bir uyku tulumu alın. Uyku tulumu sizin için çok sıcak gelirse fermuarı gevşetip ferahlayabilirsiniz ama eğer soğuğa karşı koyamıyorsa elinizden bir şey gelmeyecektir. O yüzden ne kadar dayanıklı bir uyku tulumu götürebiliyorsanız onu götürün. Uyku tulumunuz mümkünse su geçirmez olsun. Islanırsa tekrar kurutması en zor olan ekipmanlardan birisidir. Hele bir de kaz tüyü tulum kullanıyorsanız ıslanması durumunda kurutmak imkansız hale gelecektir. Kaz tüyü tulumlar sentetiklere göre daha hafiftir ve sizi daha sıcak tutarlar. Fakat ıslandığı takdirde sentetik tulumlara kıyasla sıcak tutma potansiyellerini daha büyük ölçüde yitirirler.

5- Pillerinizi ve Bataryalarınızı Korumak:

Soğuk havalarda piller ve bataryalar daha çabuk biter. Örneğin telefonlarınızın şarjı hiç olmadığı kadar hızlı bitebiliyor hatta şarjı yüzde 30-40 olmasına rağmen aniden kapanabiliyor. Bu yüzden kullanmadığınız zamanlarda (özellikle geceleri) bu tarz ekipmanları uyku tulumunuzun içinde muhafaza edin. Tulumun sıcaklığıyla kullanım ömürleri uzayacaktır.

6- Çığ Tehlikesine Dikkat Etmek:

Kış kampı yaparken çığ tehlikesi olan yerlerden uzak durun. Çadırın içerisinden çıkmaya fırsat bile bulamadan kendinizi bir kar kütlesi altında bulabilirsiniz. O yüzden az da olsa çığ tehlikesi olan yerlerden uzak durmaya çalışın.

kış kampı

7- Çadır Seçimi:

Kış kampı için sert rüzgarlara ve yağışa dayanıklı bir çadır kullanmanız gerekir. 4 mevsim çadırlar kış kampı için idealdir. Kar yağışı sırasında yağan karlar çadırın üzerinde birikeceğinden çadırın pollerinin oldukça dayanıklı olması gerekmekte. 4 mevsim çadırları bu konuda sıkıntı yaşamadan kullanabilirsiniz.

Çadırı geç saatlere kalmadan hava aydınlıkken kurmak yer seçimini yaparken kolaylık sağlar. Çadırı kuracağınız yerdeki karı zemine kadar kazıp; kazdığınız karlardan çadır çevresine duvar örebilirsiniz. Bu sizi rüzgardan koruyacaktır. Karı kazmak için yanınızda kürek bulundurmanız da oldukça önemlidir.

8- Bol Bol Su İçin:

Kış kampı yaparken hava soğuk diye su içmeyi ihmal etmeyin. Hava soğuk olduğu için terlemeseniz bile nefes alıp verirken vücudunuz oldukça fazla su kaybeder. Suyun donmaması için şişenizi montunuzun içinde muhafaza edebilirsiniz. Eğer metal matara taşıyorsanız suyu ağzına kadar doldurmayın; su donduğunda genleşeceği için matarayı kırabilir.

9- Kesinlikle Aç Kalmayın:

Soğuk havada aç kaldığınız takdirde daha çok üşüyeceğinizi unutmayın. Hiçbir öğünü atlamadan beslenmeye özen gösterin. Hatta ek öğünler bile ekleyebilirsiniz. Yanınızda çikolata, kuruyemiş gibi enerji veren yiyecekler bulundurun. Yaz kamplarına, yolda bozulduğu veya eridiği için birçok yiyeceği götürmek zordur fakat kış kamplarında böyle bir derdiniz olmayacaktır. 🙂 Taze meyve sebzeler soğuktan donacağı için kış kamplarında yanınıza almanızı tavsiye etmem.

10- Bulunduğunuz Konumu Yakınlarınıza Bildirin:

Doğada yaptığınız her kampta en az bir yakınınıza mutlaka bulunduğunuz konumu bildirin. Ben her ormana girdiğimde şebeke kesilmeden son noktada arkadaşlarıma konumumu yollarım. Bu sevdiklerinizi biraz telaşlandıracaktır ama yine de göndermeyi ihmal etmeyin. Doğada ayağınız burkulması gibi geçireceğiniz ufacık bir kaza bile büyük sonuçlar doğurabilir. Kış kamplarında konum bildirmek normal kamplara göre çok daha önemlidir.

The post Kış Kampı Yapacaklara 10 Öneri first appeared on Yol Öyküleri.]]>
https://www.yoloykuleri.com/kis-kampi-yapacaklara-10-oneri/feed/ 0
Endonezya Vize İstiyor mu? https://www.yoloykuleri.com/endonezya-vizesi/ https://www.yoloykuleri.com/endonezya-vizesi/#comments Mon, 05 Mar 2018 21:49:44 +0000 http://www.yoloykuleri.com/?p=1825 Endonezya gezimden sonra en çok aldığım sorulardan bir tanesi ‘Endonezya Vize istiyor mu?’ oldu. Ben de Endonezya Vizesi hakkında bir yazı yazmaya karar verdim. Aşağıda vize hakkında tüm detayları bulabileceksiniz. Endonezya Vizesi: Uzakdoğu’nun en güzel ülkelerinden birisi olan Endonezya, Türkiye’den vize istemeyen 113 ülkeden bir tanesi. 2 sene önceye kadar ülkeye giriş için aldıkları 35 Dolar’lık […]

The post Endonezya Vize İstiyor mu? first appeared on Yol Öyküleri.]]>
Endonezya gezimden sonra en çok aldığım sorulardan bir tanesi ‘Endonezya Vize istiyor mu?’ oldu. Ben de Endonezya Vizesi hakkında bir yazı yazmaya karar verdim. Aşağıda vize hakkında tüm detayları bulabileceksiniz.

Endonezya Vizesi:

Uzakdoğu’nun en güzel ülkelerinden birisi olan Endonezya, Türkiye’den vize istemeyen 113 ülkeden bir tanesi. 2 sene önceye kadar ülkeye giriş için aldıkları 35 Dolar’lık ücreti de artık istemiyorlar. Tamamen ücretsiz ve vizesiz olarak Endonezya’ya girebilirsiniz. 2018 Şubat ayında hiçbir sıkıntı yaşamadan Endonezya’ya giriş yaptım.

Endonezya‘ya gitmeden önce herhangi bir ihtimale karşı otel rezervasyonlarımı ve dönüş biletimi hazırlamıştım. Bu belgelere bile gerek kalmadan giriş yapabildim. Pasaport memurunun sorduğu tek soru ‘Bali’ye mi gidiyorsun?’ oldu ve tek geldiğimi görünce Bali’ye tek gidilir mi ya? gibisinden bir şeyler söyledi. 🙂 Sürekli balayı çiftlerini gördüğünden tek gelen birini görünce şaşırdı galiba.

bali pirinç tarlaları

Bu arada benim Endonezya‘ya giriş yaptığım şehir Cakarta’ydı. Direkt olarak havaalanından giriş yaptım. Fakat Endonezya’daki diğer ada ve şehirlerden de vizesiz bir şekilde rahatlıkla giriş yapabilirsiniz.

Giriş yaparken tek dikkat edilen nokta pasaportunuzun bitiş tarihi. Pasaport sürenizin bitimine 6 aydan kısa bir zaman kaldıysa girerken sorun yaşama ihtimaliniz bulunuyor.

Endonezya Vize Uzatma:

Türkiye için Endonezya vizesi diye bir şey olmasa da bu ülkede sınırsız kalabileceğiniz anlamına gelmiyor. Girişte pasaportunuza vurulan damga ile Endonezya’da en fazla 30 gün kalabiliyorsunuz. Endonezya’da birçok yerde bulunan göçmenlik bürolarına giderek belirli bir ücret karşılığında dilerseniz vizenizi 1 ay daha uzatabiliyorsunuz.

Endonezya toplam olarak 169 ülkeden vize istemiyor ve ücret talep etmiyor. Ülke olarak yabancı turistin değerini ve ülkeye olan katkısının oldukça farkındalar. Hangi ülkeden olduğu farketmeden herhangi bir turist Endonezya’ya rahatlıkla seyahat edip, tatil yapabilir.

Aşağıya Endonezya‘nın başkenti Cakarta‘da bulunan Türk Konsolosluğu’nun bilgilerini ekliyorum. Herhangi bir sorun yaşamanız durumunda kendileriyle iletişime geçebilirsiniz. Ben 15 günlük seyahatim boyunca tek bir sorun yaşamadan Endonezya’nın birçok bölgesini gezdim. Umarım sizler de en iyi şekilde gezinizi tamamlarsınız.

Türkiye Cumhuriyeti Cakarta Büyükelçiliği:

Jl. H.R Rasuna Said Kav.1 Kuningan Jakarta 12950 Indonesia
T:+62 21 525 62 50 – +62 21 526 41 43
F:+62 21 522 60 56
E: embassy.jakarta@mfa.gov.tr 

*Konsolosluk bölümü çalışma saatleri 09:00-12:00

The post Endonezya Vize İstiyor mu? first appeared on Yol Öyküleri.]]>
https://www.yoloykuleri.com/endonezya-vizesi/feed/ 11
Interbus Nedir: 20 Günde 18 Avrupa Ülkesini Gezmek https://www.yoloykuleri.com/otobusle-avrupa-turu-interbus/ https://www.yoloykuleri.com/otobusle-avrupa-turu-interbus/#respond Wed, 28 Feb 2018 19:04:08 +0000 http://www.yoloykuleri.com/?p=1799 Otobüsle Avrupa Turu yaparak seyahat etmek; seyahate yeni başlayan insanlar için en ideal yollardan birisidir. Ben de ilk yurt dışı seyahatimi Balkanlar ve Avrupa ülkelerini gezerek gerçekleştirmiştim. Küçüklüğümüzden beri yıllarca kartpostallarda veya televizyonda gördüğümüz birçok Avrupa ülkesini ve ikonik yapılarını görmek oldukça güzel bir his. Bu yazıda size bahsedeceğim Interbus oluşumu, bahsettiğim Avrupa Ülkelerini görmenin […]

The post Interbus Nedir: 20 Günde 18 Avrupa Ülkesini Gezmek first appeared on Yol Öyküleri.]]>
Otobüsle Avrupa Turu yaparak seyahat etmek; seyahate yeni başlayan insanlar için en ideal yollardan birisidir. Ben de ilk yurt dışı seyahatimi Balkanlar ve Avrupa ülkelerini gezerek gerçekleştirmiştim. Küçüklüğümüzden beri yıllarca kartpostallarda veya televizyonda gördüğümüz birçok Avrupa ülkesini ve ikonik yapılarını görmek oldukça güzel bir his. Bu yazıda size bahsedeceğim Interbus oluşumu, bahsettiğim Avrupa Ülkelerini görmenin en eğlenceli ve rahat yollarından birisi. Gelin size Interbus‘u daha detaylı bir şekilde açıklayayım.

eyfel kulesi

Interbus Nedir?

Interbus için kısaca Avrupa’da 18 ülkeyi ve onlarca şehri; sizin gibi gezgin ve seyahat sever insanlarla birlikte otobüsle gezdiğiniz bir oluşum diyebiliriz. Daha önceden yurt dışı deneyimi yaşamamış ve seyahat tecrübesi olmayan insanlar için Avrupa’yı eğlenceli bir şekilde gezmenin en iyi yollarından birisi. Tüm rotayı, konaklamayı ve organizasyonu Interbus hallettiğinden kafanız rahat bir şekilde tura katılıp 18 Avrupa ülkesini görebiliyorsunuz. Giderken sabit bir ücret ödeyip gideceğiniz için, gezerken maddi konuları kafanıza takmanıza gerek kalmıyor. Kafanız rahat bir şekilde yalnızca keşfetmeye ve eğlenceye odaklanabiliyorsunuz.

belçika

Interbus’la Gezilen 18 Ülke Hangileri?

Interbus’la gezerken 18 Avrupa ülkesini görüp; bunların birçoğunda konaklayabiliyorsunuz. Tek bir gezide bu kadar çok ülke görmek Avrupa hakkında oldukça büyük bir deneyim elde etmenize olanak sağlıyor. Yazması uzun sürecek olsa da gelin bunlar hangi ülkelermiş bakalım. 🙂

Gidilen Ülkeler:

İspanya, Hollanda, Yunanistan, Monako, Fransa, Belçika, İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Macaristan, Makedonya, Bulgaristan, Sırbistan, Andorra, Vatikan, Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya.

Gidilen Şehirler:

  • İspanya (Barselona) 
  • Hollanda (Zaanse Schans, Amsterdam )
  • Yunanistan (Selanik) 
  • Monako (Monte Carlo)
  • Fransa (Paris , Cannes, Nice )
  • Belçika (Brüksel)
  • Slovenya (Bled Gölü)
  • Macaristan (Szentendre, Estergon, Budapeşte )
  • Hırvatistan (Zagreb)
  • Makedonya (Üsküp)
  • Bulgaristan (Sofya)
  • İtalya (Floransa, Roma  , Pisa, Venedik, Padova )
  • Sırbistan (Belgrad)
  • Andorra (Andorra La Vella)
  • Vatikan (Vatikan City)
  • Almanya (Berlin)
  • Çek Cumhuriyeti (Prag) 
  • Avusturya (Viyana)

 roma italya

18 Günde 20 Ülke Nasıl Gezilecek?Normal şartlarda kendi başınıza 18 günde 20 Avrupa ülkesini gezmeye kalksanız bu sizin için oldukça masraflı ve yorucu olacaktır. Interbus’a katılarak hem masrafları azaltıp hem de daha konforlu bir şekilde seyahat edilebiliyor. Her ülkeye 1 gün ayırmak, zaman konusunda biraz sıkıntı yaratsa da bu gezi sizler için ön keşif olacağından ideal hale geliyor. Yani her ülkenin en ikonik şehirlerini ve yerlerini göreceğiniz için zamanı oldukça verimli kullanmış olacaksınız. Turdan sonra beğendiğiniz ve ilginizi çeken ülkelere daha geniş bir seyahat planlayabilirsiniz.

milan italya

Otobüsle Seyahat Etmek Konforlu mu?

Otobüsle seyahat etmek kimi zaman yorucu olsa da Interbus‘un kullandığı otobüsler oldukça rahat ve son model otobüslerden oluşmakta. Yani dilerseniz koltuğunuzu yatırıp rahat rahat seyahat edebiliyorsunuz. Ayrıca 2 günde 1 otel konaklaması yer aldığından otelinize geçip dinlenebiliyorsunuz. Yani seyahatiniz sürekli otobüste geçmiyor. Seyahate başlamadan önce bir Seyahat Kiti ve Powerbank da hediye ediyorlar. Temel ihtiyaçlarınız ve şarj olayı karşılanmış oluyor.

venedik italya

Interbus için Ödenen Ücrete Neler Dahil?

Interbus‘a ödediğiniz ücret Ulaşım, Konaklama ve Rehberlik ücretlerini kapsıyor. Bunlar seyahat ederken en çok masraf çıkaran şeyler olduğu için geriye ücret ödemeniz gereken fazla bir şey kalmıyor. Yemek vs. herkesin kendi damak tadı ve zevki olduğu için katılımcılara bırakılmış durumda. Dilerseniz seyahate çıkmadan Türkiye’den alışveriş yapıp yanınıza alabilirsiniz. Bu sayede yemeğe harcayacağınız bütçeyi de oldukça düşürebilirsiniz.

Konaklama Yapılan Oteller Nasıl Olacak?

Konaklamak için öyle 5 yıldızlı süper lüks oteller olmayacak tabii ki. Zaten bu tarz oteller gezginlik ruhuna aykırı olabiliyor. Interbus’ta 3-4 yıldızlı otellerde konaklanıyor. Tüm konaklamalarda kahvaltı dahil ve ücretsiz. Hostel deyince gözünüzü korkutmasın hosteller konaklamak için bazen en eğlenceli yerlerden birisi olabiliyor. Zaten tüm oteller ve hosteller daha önceden sürekli gidilen yerler olduğundan hepsi test edilmiş ve güvenli yerler. Keyifli bir şekilde konaklayabileceksiniz. Bazen Interbus ekibi sürpriz yapıp 5 yıldızlı otellerde de konaklatabiliyor. 🙂

brugge belçika

Tüm Şehirlerde Toplu Halde mi Hareket Ediliyor?

Interbus toplu halde gezilen bir tur programı olsa da katılımcılara serbest zaman dilimi de tanınıyor. Her şehirde size tanınan serbest zaman dilimininde dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. Ben yalnız kalmaktansa, tur sırasında tanışacağınız arkadaşlarla birlikte hareket etmek isteyeceğinize eminim. 🙂

Pasaport ve Vize Gerekli mi?

Yurt dışına çıkmak için Pasaporta sahip olmanız gerekiyor. Ayrıca Avrupa’da gezmek için Schengen Vizesine ihtiyacınız var. Vizenizi alabilmeniz için Interbus’un profesyonel ekibi size yardımcı oluyor. Normalde vize çıkarmak en meşakkatli işlerden birisi olsa da Interbus’un yardımıyla vize çıkarmak hakkında hiçbir şey bilmiyor olsanız bile rahatça işlemleri halledebiliyorsunuz.

roma italya

Interbus’un Avantajları:

  • 20 gün gibi kısa bir sürede 18 farklı ülke görmek.
  • Ücret önceden ödendiği için ekstra masrafların çıkma ihtimalinin düşük olması.
  • Seyahat edecek arkadaş bulamayanlar için tek başına kalmadan ve yalnız hissetmeden seyahat edebilme şansı.
  • Rota planlamaya üşenenler için önceden defalarca denenmiş güzel bir rota üzerinde seyahat edebiliyor olmak.
  • Vize işlemleri için profesyonel destek alınabiliyor oluşu.
  • İngilizce bilmediğinden dolayı seyahat etmeye korkanlar için tur esnasında dil bilmemenin sıkıntı olmayışı.
  • Gezilen yerlerde verilen rehberlik hizmeti.
  • En popüler Avrupa şehirlerinde konaklama şansı: Amsterdam, Roma, Paris, Barselona, Budapeşte.

Siz de 18 Ülkelik Büyük Avrupa Turu‘na katılmak isterseniz tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

The post Interbus Nedir: 20 Günde 18 Avrupa Ülkesini Gezmek first appeared on Yol Öyküleri.]]>
https://www.yoloykuleri.com/otobusle-avrupa-turu-interbus/feed/ 0
Doğu Ekspresi ile Bir Uçtan Diğer Uca Anadolu https://www.yoloykuleri.com/dogu-ekspresi-icin-tum-bilgiler/ https://www.yoloykuleri.com/dogu-ekspresi-icin-tum-bilgiler/#comments Tue, 06 Feb 2018 15:19:46 +0000 http://www.yoloykuleri.com/?p=1763 Son zamanların en popüler rotası Doğu Ekspresi için bir rehber hazırladım. Bu yazıyı okuduktan sonra Doğu Ekspresi‘ne dair tüm bilgileri edinmiş olacaksınız. Doğu Ekspresi‘ne dair en basit bilgilerden, detaylı açıklamalara kadar her şey aşağıda yer alıyor. İyi okumalar. Doğu Ekspresi Nedir? Doğu Ekspresi Ankara’dan yola çıkıp Kars’a kadar giden bir tren rotasıdır. Doğu Ekspresi treni […]

The post Doğu Ekspresi ile Bir Uçtan Diğer Uca Anadolu first appeared on Yol Öyküleri.]]>
Son zamanların en popüler rotası Doğu Ekspresi için bir rehber hazırladım. Bu yazıyı okuduktan sonra Doğu Ekspresi‘ne dair tüm bilgileri edinmiş olacaksınız. Doğu Ekspresi‘ne dair en basit bilgilerden, detaylı açıklamalara kadar her şey aşağıda yer alıyor. İyi okumalar.

Doğu Ekspresi Nedir?

Doğu Ekspresi Ankara’dan yola çıkıp Kars’a kadar giden bir tren rotasıdır. Doğu Ekspresi treni Ankara, Kayseri, Sivas, Erzurum ve Kars’tan geçer. Saat 18:00’da Ankara’dan kalkıp; ertesi akşam 19:00 gibi Kars merkezde olmaktadır. Toplam yolculuk süresi 25 saattir.

(Not: Doğu Ekspresi şu an Ankara Garında olan çalışmalar nedeniyle Kırıkkale Yahşihan’da yer alan Irmak İstasyonu’ndan kalkmaktadır. Irmak İstasyonu’na, Ankara Garı önünden kalkan TCDD’ye ait servislerle ücretsiz bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.)

Doğu Ekspresi Güzergahı: Ankara – Kayseri – Sivas – Erzincan – Erzurum – Kars

doğu ekspresi bilet

Doğu Ekspresi Vagon Tipleri:

Doğu Ekspresi’nde 4 farklı çeşit vagon bulunuyor.

1. Pulman Vagonu: İlk vagon çeşidi Pulman diye geçiyor ve otobüs koltuklarına benzer 2+1 koltuk düzeniyle seyahat ediyorsunuz.

pulman vagonu

2. Örtülü-Kuşetli: İkinci vagon türü Örtülü-Kuşetli olarak adlandırılıyor. Bu vagon türünde 4 kişilik kompartımanlar yer alıyor. Ranza sistemine benzer bir sistemle 4 kişi aynı anda uyuyarak seyahat edebiliyor. Tren kondüktörü kişi başı herkese temiz çarşaf, pike ve yastık veriyor. Bu uyku takımı poşete sarılı olarak tertemiz olarak geliyor.

doğu ekspresi

3. Yataklı Vagon: Yataklı vagonda 2 kişilik odalar bulunmakta. Dilerseniz tek kişi de kalabiliyorsunuz. Vagondaki odalarda altlı üstlü çift kişilik yatak, buzdolabı, masa ve lavabo bulunuyor. Bu vagonda tek başınıza yolculuk etmek mümkün fakat bilet fiyatı iki kişiliğe göre biraz daha pahalı oluyor.

yataklı vagon

4. Yemekli Vagon: Bu vagonda yer alan restoranda yeme-içme ihtiyaçlarınızı giderebiliyorsunuz. Alkol hariç sıcak soğuk birçok içecek mevcut. Yemek olarak da bisküvi, sandviç ve tost gibi yiyecekler bulabiliyorsunuz.

Doğu Ekspresi Bilet Fiyatları:

Doğu Ekspresi için bilet fiyatları vagon türüne göre değişmekte. Ayrıca öğrenci ve emekli bileti gibi çeşitli indirimli biletler de mevcut. Aşağıya güncel tüm fiyatları ekliyorum:

Pulman Fiyatları:

Tam Bilet: 46   TL

Öğrenci(13-26) Bileti: 36.50 TL

60-64 Yaş Bileti: 36.50 TL

65+ Yaş Bileti: 23.50 TL

Çocuk(7-12) Bileti: 23.50 TL

Basın, Öğretmen Bileti: 36.50 TL

Örtülü Kuşetli Fiyatları:

Tam Bilet: 61 TL

Öğrenci(13-26) Bileti: 51.50  TL

60-64 Yaş Bileti: 51.50  TL

65+ Yaş Bileti: 38.50 TL

Çocuk(7-12) Bileti: 38.50 TL

Basın, Öğretmen Bileti: 51.50  TL

doğu ekspresi bileti

Yataklı Vagon 2 Kişilik Fiyatlar:

Tam Bilet: 96 TL

Öğrenci(13-26) Bileti: 86.50 TL

60-64 Yaş Bileti: 86.50 TL

65+ Yaş Bileti: 73.50 TL

Çocuk(7-12) Bileti: 73.50 TL

Basın, Öğretmen Bileti: 86.50 TL

Yataklı Vagon Tek Kişilik Fiyatlar:

Tam Bilet: 116  TL

Öğrenci(13-26) Bileti: 106.50 TL

60-64 Yaş Bileti: 106.50 TL

65+ Yaş Bileti: 93.50 TL

Çocuk(7-12) Bileti: 93.50 TL

Basın, Öğretmen Bileti: 106.50 TL

doğu ekspresi kars

Doğu Ekspresi’ne Bilet nasıl alınır?

Hepimizin bildiği gibi Doğu Ekspresi’ne bilet almak biraz meşakkatli bir hale geldi. Son dönemlerde çok popüler olduğundan biletler çıkar çıkmaz tükeniyor. Biletleri tükenmeden almak için bilgisayar başında baya bir zaman geçirmeniz gerekecek.

Biletleri TCDD’nin telefon uygulamasından, sitesinden ya da çağrı merkezinden alabiliyorsunuz.

Doğu Ekspresi’ne bilet almak için en sağlıklı yöntem biletleri kendi sitesinden almak.

Bilet alabileceğiniz link: Doğu Ekspresi Bileti

TCDD E-Bilet uygulamasını indirmek isterseniz: Android – Iphone

Çoğu kişi bileti Ankara’dan Kars’a giden güzergahta almaya çalıştığı için; Kars’tan Ankara’ya doğru olan güzergahta daha rahat bilet bulabilirsiniz.

Ayrıca Pulman vagonu için her zaman bilet bulunuyor fakat diğer vagonlar gibi rahat olmadığından 25 saatlik bir yolculukta tercih edilecek gibi değil.

Doğu Ekspresi biletleri seyahat tarihinden bir ay önce satışa çıkıyor. Bir ay önceden gideceğiniz gün için biletleri sürekli kontrol etmeniz gerekmekte. Çünkü biletler çıktığı an tükeniyor. Gideceğiniz arkadaşlarınızla birlikte siteyi nöbetleşe kontrol edebilirsiniz. 🙂

TCDD bazen ek vagonlar ekleyebiliyor. Denk gelirseniz onları da değerlendirebilirsiniz.

Benim önerim, Kars’tan Ankara’ya doğru olan güzergahta; hafta içi biletlerini kontrol etmeniz yönünde olacaktır. En rahat bilet bulma yöntemi bu diyebilirim.

Ben bilet aldığım zamanlarda ertesi güne bile bilet bulmak oldukça kolaydı. Biletlerimi bir gün önceden rahatça almıştım.

Doğu Ekspresi Tren Konforu:

Sıcaklık: Vagonlar oldukça sıcak. Dışarıda kar yağıyor olsa bile trenin içerisinde soğukluk hissedilmiyor. Bulunduğunuz kompartımanın sıcaklık ayarlarını kontrol etmeniz için bir panel var. Çok sıcak olduğu için ben ısıtıcıları genellikle kapalı tuttum.

Elektrik: Her kompartımanın içerisinde bir tane priz yer alıyor. Bu prizden telefon, kamera gibi ekipmanlarınızı şarj etmeniz mümkün. Yanınıza 3’lü priz alarak arkadaşlarınızla birlikte rahatça kullanabilirsiniz. Prizin voltajı küçük kahve makinesi gibi aletler için yeterli fakat büyük kettle’lar için yeterli olmuyor.

Tuvalet ve Lavabo: Her vagonda bir adet tuvalet bulunmakta. Tuvaletin lavabosunda sabun, tuvalet kağıdı, kağıt havlu yer alıyor. Tuvaletler tren ilk kalktığında oldukça temiz oluyor ama zaman geçtikçe kullanımdan dolayı kirlenebiliyor. Yataklı vagonda; her kompartımanda kişiye özel lavabo bulunuyor.

Molalar: Tren yol boyunca birçok istasyonda duruyor fakat bu istasyonlarda oldukça kısa bir süre bekliyor. En uzun beklediği yerlerden birisi Erzurum Tren İstasyonu. Orada bile maksimum 10 dk bekleme yapıyor.

Telefon Şebekesi: Telefonlar yolun büyük bir kısmında çekiyor. Hatta çoğu yerde 4G bile çekiyor. Ara ara tren tünellere girdikçe ya da kırsalda giderken şebeke kopması olabiliyor.

Gürültü: Eskiden trenler oldukça gürültülü olurmuş uyumak bile işkenceye dönüşürmüş ama şu anki trenler o derece gürültülü değil. Raylardan çıkan ses az da olsa geliyor ama bir süre sonra alıştığınız için duymamaya başlıyorsunuz. Yan kompartımanlarda gürültü yapan tipler olmadıkça tren oldukça sessiz ve huzurlu oluyor.

Bagaj: Kompartımanlarda eşyalarınızı koyabilmeniz için oldukça geniş bir raf bulunuyor. Tüm bagaj ve çantalarınızı oraya bırakabilirsiniz. Ayrıca kompartıman içerisinde bulunan askılıklara mont vs. gibi kıyafetlerinizi asabiliyorsunuz.

Güvenlik: Kompartımanlar içeriden kilitlenebiliyor. Bu sayede yolculuk oldukça güvenli geçiyor. Ayrıca kompartımanlarda perde de bulunuyor. Bu perdeleri kapatırsanız kompartıman tamamen size özel hale geliyor. Güvenlik açısından tek problem kompartımanların dışarıdan kilitlenemiyor oluşu. Tuvalete giderken bir arkadaşınızı kompartımanda bırakmanızda fayda var.

Cağ Kebabı Siparişi:

Doğu Ekspresi’nde artık geleneksel hale gelmiş olaylardan birisi de Erzurum Garına yaklaşırken trene Cağ Kebabı sipariş etmek. Erzurum Garına varmadan yarım saat önce verilen siparişleri hızlıca hazırlayıp getiriyorlar. Erzurum’da verilen 10 dakikalık molada siparişlerinizi teslim alabiliyorsunuz. Ben kebap sipariş etmedim ama neredeyse trenin yarısı sipariş vermişti. Siz de sipariş etmek isterseniz en popüler restoranlardan birisi olan Gel Gör Kebap’tan sipariş edebilirsiniz. Nakit ya da kredi kartı ile ödeme yapmak mümkün.

Gel Gör Kebap iletişim numarası: 0 442 213 3253

doğu ekspresi tcdd

Doğu Ekspresi Seyahat Planı:

Doğu Ekspresi için benim gerçekleştirdiğim 2 gece 3 günlük seyahat planını anlatayım:

  • Önce en erken uçuşla İstanbul’dan Ankara’ya gittim. Eğer İstanbul’daysanız hızlı tren ya da uçak ile Ankara’ya geçebiliyorsunuz.
  • Tren kalkış saati olan 18:00’a kadar Ankara’da belli başlı görmek istediğim yerleri dolaştım.
  • 18:00’da Ankara Tren Garı’nın önünden kalkan ücretsiz otobüsler ile Kırıkkale’deki Irmak İstasyonu’na geçtim. Bu yolculuk yaklaşık 45 dk sürüyor.
  • Irmak İstasyonu’ndan trene binmemle 25 saatlik Doğu Ekspresi macerası başlamış oldu.
  • Ertesi akşam 19:00 gibi Kars Tren Garı’na vardık.
  • Tren garında taksi ile anlaşıp otel, havaalanı vs. transferler dahil gezilecek rotayı oluşturup fiyat belirledik. (Tren garından otele transfer, Ani Harabeleri, Çıldır Gölü, Kars Kalesi ve Şehir içi gezilecek yerler, Otelden havaalanına transfer olacak şekilde 250 TL’ye anlaştık.)
  • Sonra otele geçip biraz dinlenip akşam Kars sokaklarını gezmeye çıktım. (Otel olarak Katerina Sarayı’nı tercih ettim. Kars Çayı kenarında yer alan tarihi bir otel. Oldukça memnun kaldım.)
  • Kars sokaklarında dolaşıp Kars Kaz Evi‘nde akşam yemeğini yedim.
  • Sabah taksici ile buluşup Ani Harabeleri, Çıldır Gölü gibi yerleri ziyaret ettik. Dönüşte gün batımına doğru Kars Kalesi’ne çıkıp gün batımını seyrettik.
  • Akşam şehir merkezinde yer alan 3. nesil bir kahveci olan Craft Coffee No:74‘e uğrayıp kahve içtik. Kars’ta yer alan en iyi mekanlardan birisiydi diyebilirim.
  • Ertesi sabah şehirde biraz dolaşıp havalanına geçtim ve İstanbul’a geri döndüm.

Not: Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü için ucuz ulaşım alternatifi olarak Valilik önünden kalkan servisleri kullanabilirsiniz. Her gün 10:30’da kalkıyor geri 14:30’da merkeze dönüyor. Gidiş-dönüş ücreti 10 TL’ye Ani ve Çıldır’a ulaşım sağlayabilirsiniz.

Doğu Ekspresi’ni Keyifli Hale Getirmek için Öneriler:

  • Doğu Ekspresi’nden paylaşılan fotoğraflarda insanların led ışık ile vagonu dekore ettiği dikkatinizi çekmiştir diye düşünüyorum. Sizlerde yanınıza bu tarz ışıklandırmalar ya da mum vs. alabilirsiniz.
  • Su ısıtıcı olarak kullanabileceğiniz ufak kahve makinelerinden alabilirsiniz.
  • Yol uzun olduğu için bol bol yiyecek içecek alıp yolculuğu keyifli hale getirebilirsiniz.
  • Yanınıza alacağınız bir kitap yol boyunca en iyi arkadaşınız olacaktır.
  • Toplu halde gidiyorsanız yanınıza Tabu gibi oyunlar alabilirsiniz.
  • Trende dinlemek için müzik listesi oluşturabilirsiniz.

Doğu Ekspresi hakkındaki sorularınızı aşağıya yorum yazarak sorabilirsiniz.

Tüm fotoğraflarımı takip etmek isterseniz Instagram adresim: @mucahitmuglu

Doğu Ekspresi hakkında yazılmış bir diğer yazıya şuradan ulaşabilirsiniz: Doğu Ekspresi Hakkında Tüm Bilgiler

The post Doğu Ekspresi ile Bir Uçtan Diğer Uca Anadolu first appeared on Yol Öyküleri.]]>
https://www.yoloykuleri.com/dogu-ekspresi-icin-tum-bilgiler/feed/ 67
SÜLÜKLÜ GÖL REHBERİ https://www.yoloykuleri.com/suluklu-gol-rehberi/ https://www.yoloykuleri.com/suluklu-gol-rehberi/#comments Sun, 19 Nov 2017 15:59:41 +0000 http://www.yoloykuleri.com/?p=1713 Batı Karadeniz’in en muhteşem doğal güzelliklerinden birisi olan Sülüklü Göl, Bolu-Sakarya il sınırında; tamamiyle ormanlarla kaplı bi coğrafyanın tam ortasında yer almakta. Ulaşımı daha çetrefilli olduğundan, çevresindeki diğer göllere nazaran daha iyi korunmuş bir alan diyebilirim. Sülüklü Göl, yürüyüş, kamp ve diğer çoğu doğa aktivitesi için en ideal rotalardan. Telefon şebekelerinin çekmediği Sülüklü Göl, her […]

The post SÜLÜKLÜ GÖL REHBERİ first appeared on Yol Öyküleri.]]>
Batı Karadeniz’in en muhteşem doğal güzelliklerinden birisi olan Sülüklü Göl, Bolu-Sakarya il sınırında; tamamiyle ormanlarla kaplı bi coğrafyanın tam ortasında yer almakta. Ulaşımı daha çetrefilli olduğundan, çevresindeki diğer göllere nazaran daha iyi korunmuş bir alan diyebilirim. Sülüklü Göl, yürüyüş, kamp ve diğer çoğu doğa aktivitesi için en ideal rotalardan.

sülüklü göl

Telefon şebekelerinin çekmediği Sülüklü Göl, her şeyden uzaklaşıp; doğanın kalbinde zaman geçirmek isteyenlerin oldukça hoşuna gidecektir. Kamp yapmanın serbest olduğu göl çevresi, her mevsimde kamplamaya elverişli durumda.

Göl ismini nereden alıyor diye araştırdığımda; zamanında gölde bulunan ve tedavide kullanılan sülüklerden dolayı Sülüklü Göl dendiğini öğrendim. Gölün bölgede bilinen bir diğer adı ise Sarıgölcük’müş. Göle bırakılan balıkların çoğalması sonucunda gölde bulunan sülüklerin soyu tükenmiş.

Sülüklü Göl Hakkında Kısa Bilgiler:

  • Göl 1070 metre rakımda yer alıyor.
  • Tektonik hareketler sonucunda oluşmuş bir heyelan set gölü.
  • Sülüklü Göl’ün çevresinde yürüyüş yaparak ulaşılabilecek 2 göl daha yer alıyor.
  • Gölden ayrılan Tavşansuyu Deresi’nde kırmızı benekli alabalıklar yaşamakta.
  • Çok nadir yerler hariç telefon şebekeleri çekmiyor.
  • Çevresinde herhangi bir işletme bulunmuyor.
  • Yemek yiyebileceğiniz en yakın mekan 9 km uzaklıkta.
  • Balık tutmak ve avlanmak yasak.
  • Göl yakınlarında elektrik bulunmuyor.
  • Belediyenin inşaa ettiği tuvaletler mevcut.
  • Temiz su ihtiyacı için musluk bulunmakta.

Sülüklü Göl Ulaşım:

Eğer Sülüklü Göl‘e İstanbul’dan gitmeyi düşünüyorsanız ortalama varış süreniz 3 saati buluyor ve yaklaşık olarak 200 km uzaklıkta. İstanbul’dan yola çıkarak, Pendik istikametinden Ankara’ya doğru; E-80 karayolu üzerinden Gebze, Kocaeli, Sapanca Gölü, Akyazı ve Dokurcun Köyü rotasını takip ederek ulaşabilirsiniz. Dokurcun Köyü’ne vardıktan sonra yol üzerinde Sülüklü Göl tabelasını göreceksiniz. Sapaktan döndükten sonra kısmen taşlık toprak bir yoldan 9 km ilerlerseniz Sülüklü Göl‘e varacaksınız.

Her ne kadar yüksek arazi araçlarıyla gidilmesi gereken bir rota olsa da biz normal sedan araçla göle çıkmayı başarabildik. Yüklediğim fotoğraflardan sonra; gelen mesajlara bakacak olursak aracın altını vurup yolda kalan birçok kişi olmuş. Özellikle yağışlı dönemlerde ulaşım için yüksek arazi araçlarını tercih etmekte fayda var.

Sülüklü Göl Kamp:

Sülüklü Göl’de kamp yapmaya karar verdiyseniz mevsimine göre yanınıza mutlaka kalın kıyafetler ve sizi sıcak tutabilecek bir uyku tulumu alın. Geceleri oldukça soğuk olabiliyor. Keyifli bir kamp için ekipmanlarınız eksiksiz şekilde gitmenizi öneririm.

Göl çevresinde temiz su ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz bir çeşme ve kullanabileceğiniz bir tuvalet bulunmakta. Şarj vs. için kullanabileceğiniz herhangi bir elektrik kaynağı yok. Ayrıca telefon şebekeleri çekmiyor.

Sülüklü Göl‘de yakacak odun sıkıntısı bulunmuyor. Yerden toplayacağınız kuru dalları ateş yakarken kullanabilirsiniz. Beni dinleyecek olursanız her ihtimale karşı yanınızda kamp ocağı bulundurun. Ateş yakamayacağınız yağışlı günlerde kamp ocağını rahatça kullanabilirsiniz. Ben kamplarda çok nadiren ateş yakıyorum.

Bana göre Sülüklü Göl’de kamp için tercih edilecek en güzel mevsimlerden birisi Sonbahar. Kızıl tonlar ile gölün ortasında yer alan, ortasından kırılmış ağaç parçaları oldukça mistik bir hava oluşturuyor. Yanınıza mutlaka fotoğraf makinesi alın yoksa göreceğiniz görüntülerden sonra oldukça pişman olursunuz. 🙂

Ormanın içerisinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz diğer gölleri de ziyaret etmeyi unutmayın.

sülüklü göl

Bizim Sülüklü Göl’de yaptığımız kampa gelecek olursak; biz Sülüklü Göl‘e vardığımızda birçok kampçı ile karşılaştık. Kamp için böylesine tercih edilmesinin sebebi son günlerde artan popülaritesinden olsa gerek. Kalabalık olması bizi biraz üzse de göl ve orman manzarası her şeyi unutturdu. Yalnızca, gece de dahil olmak üzere gün boyunca duyduğumuz tüfek atışı sesleri oldukça rahatsız ediciydi. Her köşede silah atmak yasaktır tabelaları olsa da ormanın içerisinden sürekli atış sesleri geliyordu. İlk kampınız olacaksa bu seslerden tedirgin olmanız olası bir durum. Seslere aldırış edip korkmanıza gerek yok bunu da belirtmiş olayım.

Sülüklü Göl hakkındaki sorularınızı aşağıya yorum yazarak sorabilirsiniz.

Tüm fotoğraflarımı takip etmek isterseniz Instagram adresim: @mucahitmuglu

The post SÜLÜKLÜ GÖL REHBERİ first appeared on Yol Öyküleri.]]>
https://www.yoloykuleri.com/suluklu-gol-rehberi/feed/ 18
Pürenli Yaylası Kamp ve Gezi Rehberi https://www.yoloykuleri.com/purenli-yaylasi-kamp-ve-gezi-rehberi/ https://www.yoloykuleri.com/purenli-yaylasi-kamp-ve-gezi-rehberi/#comments Mon, 18 Sep 2017 15:07:06 +0000 http://www.yoloykuleri.com/?p=1681 Pürenli Yaylası, Düzce’de pek bilinmeyen ama güzelliğiyle Doğu Karadeniz yaylalarını aratmayan yaylalardan bir tanesi. Fotoğraflarını ilk gördüğüm andan itibaren bu yaylayı aklımın bir köşesine yazmıştım. Benim en çok ilgimi çeken kısmı oldukça farklı mimaride inşa edilen oldukça fotojenik yayla evleriydi. Bu evlerin önünde yer alan ufak gölet ise kusursuz güzelliği tamamlıyor gibiydi. Yalnızca fotoğrafta gördüğüm […]

The post Pürenli Yaylası Kamp ve Gezi Rehberi first appeared on Yol Öyküleri.]]>
Pürenli Yaylası, Düzce’de pek bilinmeyen ama güzelliğiyle Doğu Karadeniz yaylalarını aratmayan yaylalardan bir tanesi. Fotoğraflarını ilk gördüğüm andan itibaren bu yaylayı aklımın bir köşesine yazmıştım. Benim en çok ilgimi çeken kısmı oldukça farklı mimaride inşa edilen oldukça fotojenik yayla evleriydi. Bu evlerin önünde yer alan ufak gölet ise kusursuz güzelliği tamamlıyor gibiydi. Yalnızca fotoğrafta gördüğüm bu güzelliği ilk fırsatta gidip yaşamak istedim.

pürenli yaylası

Pürenli Yaylası‘nın adı nereden geliyor diye araştırdığımda; yaylada bol miktarda bulunan Püren bitkisinden dolayı bu adın verildiğini öğrendim.

Pürenli Yaylası Ulaşım:

Öncelikle Pürenli Yaylası‘na nasıl ulaşıldığından bahsedeyim. Türkiye’nin neresinden gelecek olursanız olun öncelikle Düzce’nin Gölyaka ilçesine ulaşmanız gerekiyor. Gölyaka’dan Pürenli Yaylası yaklaşık 24 km uzaklıkta. Gölyaka’ya ulaştıktan sonra Güzeldere Şelalesi tabelalarını takip edeceksiniz. Güzeldere Şelalesi’ne yaklaştıktan sonra yukarı doğru kıvrılan dönemeçten U dönüşü yapıp yayla yoluna geçmelisiniz. Yayla yolunda Orman İşletme Müdürlüğü ile karşılaşacaksınız. Tam o noktada sağa doğru giderseniz Kardüz Yaylası’na sola doğru giderseniz Derebalık ve Pürenli Yaylası‘na ulaşıyorsunuz. Siz sola dönüp ilerledikten sonra karşınıza çıkan diğer ayrımda sağdan devam edeceksiniz. Zaten mevcut tabelalar sizi yönlendirecek. Pürenli Yaylası yazan tabelayı takip ederek yaylaya ulaşabilirsiniz.

pürenli yaylası

Benim size önerim Pürenli Yaylası’na çıkarken yol üstünde bulunan bu restaurantta mola verip muhteşem manzarasını izleyin. Göz alabildiğine yeşil içeren bu görüntüye hayran kalmıştım.

pürenli yaylası ulaşım

Pürenli Yaylası Konaklama:

Pürenli Yaylası’nda ve çevresinde konaklamak için herhangi bir pansiyon bulunmuyor. Konaklamak için tek seçenek çadır kurarak kamp yapmak.

Pürenli Yaylası Kamp:

Pürenli Yaylası’nda kamp yapmak için en ideal yer; yaylaya henüz ulaşmadan karşınıza çıkan geniş düzlükler. Bu düzlüklerde kamp kurarak hem yayla halkını rahatsız etmemiş olursunuz hem de sessiz sakin bir ortamda daha keyifli kamp yaparsınız. Bahsettiğim düzlüğe ulaştığınızı anlamak için aşağıdaki fotoğraftaki yapıyı görmeniz yeterli.

Kamp yapmaya giderken yanınıza mutlaka yiyecek bir şeyler alın. Yaylada yiyecek satın alma gibi bir imkanız olmayacak. Su konusuna gelirsek öyle giderken yanınızda çok fazla su taşımanıza gerek yok. Yaylada bulunan pınarlardan su ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

pürenli yaylası kamp

Yaylaya yaz sezonu dışında çıktığınızda muhtemelen kimseyi göremeyeceksiniz. Havalar soğumaya başladığı anda yayla oldukça tenhalaşıyor. Ben gece tedirgin olurum diyenler giderken iki kez düşünsünler. 🙂 Tamamen ıssız bir doğanın ortasında oluyorsunuz. İlk kampını yapacak kişilere önerebileceğim bir yer değil.

Yaban hayatı olarak Ayı, Yaban Domuzu, Tilki, Geyik, Karaca gibi hayvanlara düşük ihtimal de olsa rastlayabilirsiniz.

pürenli yaylası düzce

Pürenli Yaylası’nda Yapılacak Şeyler:

  • Öncelikle yaylaya varmadan önce mutlaka Güzeldere Şelalesi’ni ziyaret edin. Buralara kadar gelmişken görmeden dönmek olmaz.
  • 2 km uzaklıktaki Balıklı Yaylası’na yürüyüş yapmak. Balıklı Yaylası da en az Pürenli kadar güzel bir yayla. Keyifli bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz.
  • Yaylanın muhteşem doğasında kamp yapmak.
  • Bol bol doğa fotoğrafı çekmek.
  • Samandere Şelalesi’ne gitmek.
  • Kardüz ve Derebalık yaylalarını ziyaret etmek.

pürenli kamp

Pürenli Yaylası’nda Yapılmayacak Şeyler:

  • Kamp veya ziyaret sonrası çöplerini doğaya bırakmak.
  • Ateş çemberi olmayan yerde yeni ateş çemberleri oluşturarak ateş yakmak.
  • Ağaçlara ve yaban hayatına zarar vermek.
  • Gürültü yapıp yayla halkını rahatsız etmek.

Sorularınızı aşağıya yorum yazarak sorabilirsiniz.

Tüm fotoğraflarımı takip etmek isterseniz Instagram adresim: @mucahitmuglu

The post Pürenli Yaylası Kamp ve Gezi Rehberi first appeared on Yol Öyküleri.]]>
https://www.yoloykuleri.com/purenli-yaylasi-kamp-ve-gezi-rehberi/feed/ 23
Kamp Malzemeleri Listesi https://www.yoloykuleri.com/kamp-malzemeleri-listesi/ https://www.yoloykuleri.com/kamp-malzemeleri-listesi/#comments Mon, 31 Jul 2017 19:03:56 +0000 http://www.yoloykuleri.com/?p=1635 Kamp yaparken yanınızda bulundurmanız gereken malzemelerin listesi. Bir kısmı kamp için olmazsa olmazlardan bir kısmı ise kişiye ve mevsime göre değişebilir ekipmanlar. Kamp yapmaya giderken listeye göz atarsanız alacağınız malzemeleri unutmanızı önler. Aşağıya yorum olarak sizin önerilerizi de bekliyorum. Çadır Malzemeleri: –Çadır 🙂 (Kampta olmazsa olmazlardan.) (Benim kullandığım çadır Marmot’un çift kişilik modeli olan Vapor […]

The post Kamp Malzemeleri Listesi first appeared on Yol Öyküleri.]]>
Kamp yaparken yanınızda bulundurmanız gereken malzemelerin listesi. Bir kısmı kamp için olmazsa olmazlardan bir kısmı ise kişiye ve mevsime göre değişebilir ekipmanlar. Kamp yapmaya giderken listeye göz atarsanız alacağınız malzemeleri unutmanızı önler. Aşağıya yorum olarak sizin önerilerizi de bekliyorum.

kampçılık

Çadır Malzemeleri:

Çadır 🙂 (Kampta olmazsa olmazlardan.)

(Benim kullandığım çadır Marmot’un çift kişilik modeli olan Vapor 2P.)

Çadır Altlığı (Çadır tabanında oluşacak nemi engellemek için.)

Çadır Kazığı (Rüzgarlı havalarda çadırı sabitlemek ve gerdirmek için.)

Kamp Lambası (Hava karardıktan sonra oldukça gerekli.)

(Benim kullandığım lamba modeli Decathlon’daki BL 40.)

Çadır Tamir Kiti (Çadır tabanının delinmesi durumunda kullanmak için. İçerisinde yama, yapıştırıcı vs. yer alıyor.)

Uyku Malzemeleri:

Uyku Tulumu (Hava sıcaklığına göre uygun bir tulum.)

(Benim kullandığım tulumlar Marmot’un Sawtooth modeli ve Easy Camp’in Orbit 400 modeli.)

Askeri Mat veya Şişirilebilir Mat (Yatarken altımıza serip zeminle izolasyonu sağlamak için.)

(Benim kullandığım mat Forclaz M200.)

Matı Şişirmek için Pompa (Şişirilebilir mat kullananlar için gerekli.)

Şişirilebilir Yastık (Az yer kapladığından tercih edebilirsiniz.)

(Benim kullandığım model AIR BASIC ŞİŞİRİLEBİLİR YASTIK.)

Şişirilebilir Mat için Tamir Kiti (Matın delinmesi durumunda tamir etmek için.)

kamp yapmak

Yemek Malzemeleri:

Termos/Buzluk

(Benim kullandığım model Stanley Klasik 1 Lt Model.)

Kamp Ocağı ve Tüpü (Yemek olayı için oldukça gerekli. Ateşte yemek pişirmekten çok daha pratik.)

(Kamp ocağı olarak Nurgaz’ın NG 078 modelini kullanıyorum.)

Kibrit/Çakmak

Mangal Kömürü/Çıra

Ateş Başlatmak için Gazete Kağıdı

-Tabak, Çatal, Kaşık

Kağıt Havlu

Çöp Poşeti (Çöplerinizi toplamak için yanınızda mutlaka fazladan poşet bulundurun.)

Sabun

Şişe Açacağı

Marshmallow 🙂

Patlamış Mısır

borcka karagol kamp

Sabah uyandığımda beni karşılayan Karagöl manzarası.

Diğer İhtiyaçlar:

Harita (Kamp yapacağınız yere ait bir haritayı elinizde bulundurmakta fayda var.)

Pusula/GPS (Olur da yönünüzü kaybederseniz diye bulundurmanız gerekenlerden.)

Mumluk (Uzun süre yanıyor olması ile ışık ve ısınma için kullanabilirsiniz.)

Balıkçılık Malzemeleri (Balıkçılıkla ilgili olanlar için.)

Kamp Sandalyesi (Taşa toprağa oturarak doğayla bütünleşmek güzel ama uzun süreli olunca bel ağrısı yapabilir. O yüzden sandalye almanızı öneririm.)

Güneş Gözlüğü (Uzun süre güneşe maruz kalabileceğinizi göz ardı etmeyin.)

Hamak (En keyifli ekipman.)

İlk Yardım Çantası (Her türlü sağlık durumuna karşı.)

Balta/Testere (Yakacak odun ihtiyacı için.)

Kamp Bıçağı (Bıçak mutlaka bulundurmalısınız.)

Fener

Piller

Not Defteri ve Kalem

Telefon Şarjı

İş Eldiveni

Şemsiye

kerpe kandıra

Kıyafet:

Yürüyüş Ayakkabısı / Bot

(Benim kullandığım yürüyüş ayakkabısı Asolo’nun Shiraz modeli.)

Pantolon / Kemer

Şort

T-shirt

(Tüm tshirt’lerimi Merinos yünü tshirt üreten Woolnat‘dan temin ediyorum.)

Çorap ve Ekstra Çoraplar

Şapka

Bandana

İç Çamaşırı

Eşofman

Yağmurluk

Mont

(Benim kullandığım mont Marmot’un Tullus modeli.)

Mayo / Bikini

Kişisel Malzemeler:

Terlik

Havlu

Şampuan

Parfüm

Jilet

Tuvalet Kağıdı

İlaç / Haplar

The post Kamp Malzemeleri Listesi first appeared on Yol Öyküleri.]]>
https://www.yoloykuleri.com/kamp-malzemeleri-listesi/feed/ 8