Memleketten Öyküler

POKUT YAYLASI ULAŞIM VE KAMP REHBERİ

pokut yaylası

Yaklaşık 2 hafta süren Karadeniz seyahatim boyunca birçok yaylayı gezme şansı buldum. Gezdiğim yaylalar arasında beni en çok etkileyen yayla ise Rize Çamlıhemşin’de yer alan Pokut Yaylası oldu. Pokut Yaylası dünya gözüyle görülebilecek en güzel yerlerden birisi bana göre. Öyle bir güzelliğe sahip ki, gördüğüm manzaralar karşısında bu kadarı da gerçek olamaz diye defalarca düşündürdü.

Karadeniz yaylalarında hava durumu gün içerisinde bile değişkenlik gösterdiğinden; Pokut Yaylası’na çıksanız bile sisten dolayı manzarayı göremeyebilirsiniz. Bundan dolayı Pokut Yaylası‘na en az 2 gün ayırmanızı öneririm. Ben ilk çıktığımda sisten dolayı hiçbir şey gözükmüyordu. Yani 10 metre önümüzü bile göremiyorduk. Akşama doğru sislerin açılmasıyla o inanılmaz manzarayı görebilme şansım oldu. Zaten gördüğüm manzaranın etkisiyle 1 gün kalmayı düşünürken 3 gece kaldım Pokut Yaylası‘nda.

pokut yaylası

Aşağı taraftan Pokut Yaylası görüntüsü.

Pokut Yaylası Ulaşım:

Pokut Yaylası Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunuyor. Bu yüzden önce Çamlıhemşin‘e ulaşmanız gerekecek. Çamlıhemşin’e ulaştıktan sonra Şenyuva’ya gitmeniz lazım. Şenyuva’da Çinçiva Kafe’nin az ilerisinde sol tarafta Pokut Yaylası yol ayrımını göreceksiniz. O yol ayrımından sapıp, yolu takip ederseniz sizi Pokut Yaylası’na çıkaracaktır.

Pokut Yaylası’na giden yol baya dik ve toprak bir yol olduğundan altı yüksek bir araç ile çıkmanız daha iyi olacaktır. Biz çıkarken yolda kalmış araçlara rastladık. Hava yağmurluysa eğer normal binek araçla çıkmaya kalkışmayın.

Ben Pokut Yaylası’na ulaşmak için Şenyuva’daki yol ayırımından otostop çektim ve beni alan araç ile birlikte çıktım. Karadeniz’de otostop çok rahat ve güvenli. Aracınız olmasa dahi çok rahat bir şekilde yaylalara çıkabilirsiniz.

pokut yaylası

Pokut Yaylası Manzarası

Pokut Yaylası Kamp:

Normalde Pokut Yaylası’nda kamp yapmak yasak. Yayla halkı da kamp yapanlara pek sıcak bakmıyor. Yine de kamp yapmak isterseniz Pokut Yaylası’nı yukarıdan gören bir tepe var. Oraya tırmanıp kamp yapabilirsiniz. Biz 3 gece boyunca orada kamp yaptık. Yemek olayını da aşağıdaki Doğa Konukevi‘ne giderek hallettik. Duş veya tuvalet ihtiyacınızı da aşağı taraftaki pansiyonlara rica ederek giderebilirsiniz.

Yanınızda su taşımanıza gerek yok. Karadeniz’de hemen hemen her yerde temiz su temin edebilirsiniz.

Pokut Yaylası yazın bile üşütecek derecede soğuk olabiliyor. Onun için yanınıza en azından bir yazlık tulum almayı ihmal etmeyin. Geceleri hava baya bir soğuyor.

pokut

Pokut Yaylası’nda kamp yaptığımız tepe.

Pokut Yaylası Konaklama:

Pokut Yaylası‘nda pansiyonda konaklamak istiyorsanız 2-3 tane alternatifiniz olacak. Bu pansiyonların tümü oradaki aileler tarafından işletiliyor. Biz Doğa Konukevi‘ne uğramıştık, Pokut’u panoramik olarak gören bir manzaraya sahip. 2 tane Gürcü kadın tarafından işletilmekte. Yemekleri tamamen oraya özgü ve çok lezzetli. Senelerdir içtiğim yayla çorbasının en lezzetli halini orada içtim diyebilirim. Kahvaltı olarak da ev yapımı reçel, bal, muhlama, peynir ve sebzeler yer alıyor. Kahvaltısını da denedik baya doyurucu ve lezzetliydi.

Bir diğer alternatif ise daha aşağı taraflarda yer alan Plato’da Mola. Burası direk ormanı ve dağları gören bir konuma sahip. Bahçesinde çok tatlı ve fotojenik bir salıncak var.  Pansiyonda yaklaşık 10 oda var. Ben Plato’da Mola’yı deneyimlemedim ama burada kalan arkadaşlarım da çok memnun kalmışlardı.

pokut doğa konukevi

Doğa Konukevi’nin manzarası.

Pokut Yaylası Yapılacak Şeyler:

1. Yaylanın muhteşem manzarasına karşı muhlama yiyebilirsiniz.

2.Yaklaşık 3-4 km uzaklıktaki Sal Yaylası’na yürüyüş yapabilirsiniz.

3.Kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz pınara gidip buz gibi suyu direk kaynağından içebilirsiniz.

4.Aşağı taraflarda yer alan bir pansiyon olan Plato’da Mola’ya uğrayıp, bahçesindeki salıncakta sonsuzluğa karşı sallanabilirsiniz.

5.Kondisyonunuza güveniyorsanız 15 km uzaklıkta yer alan Hazindak Yaylası’na yürüyüş yapabilirsiniz.

Pokut Yaylası’na Giderken Yanınıza Almanız Gerekenler:

*Yaz mevsiminde gidiyor bile olsanız yanınıza kesinlikle bir yağmurluk alın.

*Sağlam bir trekking ayakkabısı ve yedek çorap almayı ihmal etmeyin.

*Büyük sırt çantanıza veya bavulunuza istinaden yanınıza alacağınız ufak 15 litrelik bir çanta yakınlardaki yaylalara yaptığınız yürüyüşlerde işinize yarayacaktır.

Sorularınızı aşağıya yorum yazarak sorabilirsiniz.

Tüm Karadeniz fotoğraflarımı takip etmek isterseniz Instagram adresim: @mucahitmuglu

pokut yaylası

Pokut’tan Sal’a yürürken…

Son olarak Pokut Yaylası’nda çektiğim  bu video ile sizi baş başa bırakayım. 🙂

Yazar Hakkında

Mücahit Muğlu

Yorumlar

  • Merhaba, Pokut’ta çektiğiniz birçok fotoğrafa bayılıyorum. Pozlama değerlerini merak ediyorum. Örneğin bu post’ta ikinci fotoğrafınızın pozlama değerleri nedir?

    • Merhaba, yukarıdaki çoğu fotoğrafta pozlama değeri -1’de. Genellikle mistik havayı yansıtabilmek ve sisin etkisini kaybetmemek için eksi pozlama değerleri kullanıyorum.

  • dediğiniz zamanda ordaydım.hava muhalefetinden çıkmadım.maceralı bir yolculukla çad,elevit,palovit şelalesi,zil kale güzergahını gezdim.çamur lastiksiz gitmeyi tavsiye etmem

    • Kesinlikle 4×4 dışında araçla çıkmak çok zor. Siz yine de çok güzel yerler gezmişsiniz.

  • Ben kondisyonuma güveniyorum.Yürüyerek çıkmak istiyorum. Çinçiva kafe’den pokut’a kaç km var?

  • Eylül sonu Pokut için yağış bakımından nasıldır bilemem ama en çok görmek istediğim ve çadırımla kamp yakmak istediğim bir yer. Kendi aracımla çıkmak isterdim ama dediğinize göre yollar kötü. Aracı şenyuva da bırakıp otostop veya kullanabileceğim günlük Pokut’a çıkan minibüsler var mıdır?

    • Eylül sonu bol yağışlı olabilir ama bence yaylanın sakin olması açısından güzel bir zaman aralığı. Şenyuva’dan otostop çekebilirsiniz. Toplu taşımayla gitmek isterseniz Ayder Yaylası’ndan kalkan servisleri deneyebilirsiniz.

  • Yolunuz açık kampınız bol olsun. Bizde esimle 27 Eylül’den sonra İstanbul’dan Trabzon ordan 2,3 gun Gürcistan daha sonrada yaylalara gidicaz Aracımız yok evimiz sırtımizda kamp yaparak gezicaz sizden ricam Karadeniz yaylarda (aracınız yoksa) ulasım yaylarda kamp imkanı nerelere çadır kkurbiliriz öneri ve bilgilerinizi paylaşırsanız çok memnun oluruz

    • Aracınız olmasa da Karadeniz’de birçok yere ulaşıp kamp yapabilirsiniz. Öncelikle Ayder Yaylası’na uğrayın oradan birçok yaylaya servis bulabilirsiniz. Ortalama ücretler kişi başı 20 TL’den başlıyor.

    • Merhaba ben genellikle Ağustos – Eylül gibi ziyaret ediyorum. Mart ayında çıkmak mümkün ama yollar karlı ve bozuk olabilir.

  • Merhabalar biz nisan ayı başında Balıkesir den 10 kişilik öğrenci arkadaş grubumuzla karadeniz de görülmesi gereken yerleri görüp kamp yapmayı planlıyoruz. Ulaşımımızı otostop ile yapmayı düşünüyoruz. Sizce otostop doğru ve kolay bir ulaşım olur mu? Malum öğrenciyiz 🙂 bir de nereleri gezmemizi önerirsiniz? Şimdiden teşekkür ederim. 🙂

    • Nisan ayı iyi bir tercih değil yağmur mevsimi sisden önününüzü göremezsiniz muhtemelen sürekli yağmur yağar. Biz haziran başında 3 arkadaş günde en az 3 yağmura denk geldik Çamlıhemşin den sonra yürüyerek yol aldık çinçiva, pokut, hazindak, amlakit, palovit, samistal, yukarı kavurun yayaların yürüyerek gezdik 5 günde çok güzel ve eğlenceli bir kamp deneyimi oldu. Otostop sıkıntı değil yoldan geçen herkes yardımcı oluyor zaten ama haziran ayı ortalarında yaylalarda çiçeklerin açtığı ve karların büyük oranda erdiği zaman gitmek daha sağlıklı olacaktır. Hava kapalı olduğu zaman hiçbirşey göremeyecek yolunuzu bulmakta zorlanacaksınız. Biz haziran ayında samistal yukarı kavrun geçidinde insan boyunda kardan geçtik. Yayla havasını iklimini hafife almayın birde o ayakkabı ıslanacak gece de üşüyeceksiniz. Tekrar gitmek için can atıyorum. En kısa zamanda bir ziyaret daha gerçekleştireceğim

  • Merhabalar siz gittiğinizde çadırdayken yağmur yağdı mı? Ayrıca tulum olarak ne kullandınız( Kaç derece soğuğa dayanıklı)?

  • Merhaba biz pokuta gideceğiz ama kamp kurmak için neresi olduğunu tam anlayamadım nereye kurulmalı bir de eylül gibi gideceğiz yağışı çok olur mu bir de orda kamp mı daha iyi olur yoksa hotelde konaklamak mı ?

  • Bir malatyalı hemşeriniz olarak sizi tebrik ediyorum çok harika fotoğraflarınız ve videolarınız var . 🙂

Yorum Bırak