Seyahat İpuçları

KEYİFLİ BİR KAMP İÇİN 20 İPUCU

kamp, ipucu, doğa, çadır, seyahat, uyku tulumu

Bugüne kadar yaptığım kamplardan edindiğim tecrübeler ile böyle bir yazı hazırlamak istedim. Umarım okuyan herkesin öğrenebileceği yeni bir şeyler olur. Kendi tecrübelerinizi de yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.

1- Çadırı kurmadan önce güneşin nereden doğup nereden batacağını hesap edin. Mevsim yazsa eğer sabah güneşi ile uyanmak istemezsiniz. Çadırı gölgelik bir yere kurmaya gayret edin.

2- Paraşüt hamaklardan edinin. Çadırın dışında biraz kestirmek istediğinizde; sizi bir nebze de olsa sineklerden korur ve rahatça uyumanızı sağlar.

hamak, doğa, paraşüt,

Benim kullandığım hamak.

3- Şişme yatakları mümkünse tercih etmeyin. İçerisindeki hava hızlıca soğuyacağından sizi üşütür. Askeri mat veya şişirilebilir matları tercih etmeniz daha iyi olur.

4- Tek başınıza kamp yapacaksanız küçük bir çadır tercih edin. Büyük çadırlar, içerideki havayı ısıtmaya nefesiniz yetmeyeceğinden, üşümenize neden olur. Çadırın içerisindeki hava, sizin nefes alış verişinizden dolayı, dışarıdaki havadan ortalama 10 derece daha sıcaktır.

5- Kampa giderken yanınıza iki adet kafa lambası alın. Fazladan aldığınız kafa lambasını bir şişenin içerisine koyarak soft ışığa sahip bir gece lambası elde edebilirsiniz.

kafa lambası, şişe

6- Yanınızda her zaman sevdiğiniz bir kitap olsun. Doğadayken zaman çok yavaş ilerleyebiliyor. Yanınıza alacağınız güzel bir kitap, ateş başında içeceğiniz kahve ile birlikte çok güzel gidecek.

7- Soğuk bir havada kamp yapıyorsanız; ateşte ısıttığınız suyu bir şişeye doldurup, uyku tulumunun içine yerleştirin. Sizi uzun süre sıcak tutacaktır. Sabaha o suyla kahve yapıp içinizi ısıtabilirsiniz.

8- Yanınızda her zaman kesici bir alet bulundurun. Benim önerim bir İsviçre Çakısı edinmenizdir. Günlük hayatta bile çok faydasını görürsünüz.

kamp, balta, ekipman, doğa

Kamp Baltası

9- Yemek yapacağınız zaman çevrenizde gördüğünüz her çeşit odunu yakmayın. Bazı ağaç dalları pişireceğiniz yemekte kötü bir tat bırakır (Örn: Çam Ağacı). İçinde nem barındırmayan, kuru odunları bulmaya çalışın.

10- Çadırınız markası, kalitesi ne olursa olsun çok önemli değil. Kamp yaparken sizin konforunuzu belirleyecek şey; uyku tulumu ve mattır. Bunların kaliteli olmasına özen gösterin.

11- Çift katmanlı çadırlardan tercih edin. Yaz mevsiminde dış brandasını kullanmayarak; daha serin bir şekilde kamp yapabilirsiniz.

iğneada, kamp, sahil

Çadırımın yağmurluksuz hali.

12- Eğer çantanızda boşluk kaldıysa; bu boşluğu yanınıza alacağınız bir branda ile değerlendirin. Bu branda kamp sırasında size çok yardımcı olacak. İster çadırın üstüne gerdirip güneşten ve yağmurdan korunun; isterseniz de çadırın altına serip, zeminden gelecek nemi ve soğuğu engelleyin.

13- Kamp sırasında şiddetli yağmura yakalandıysanız; bir odun parçasıyla çadırınızın etrafına çizgi şeklinde hendekler açın. Bu hendekler sayesinde yağmur suyu çadırınıza uğramadan akıp gidecektir. Çok ucuza satılan çadırlar bile yağmura dayanaklı üretiliyor ama altta oluşacak su göleti çadırın su geçirmesine neden olur.

iğneada, kamp, çadır

Longoz Ormanları’nda fırtınaya yakalanmıştık.

14- Çadır alırken havalandırması iyi bir çadır almaya özen gösterin ve çadırınızın havalandırmalarını her zaman açık tutun. Yoksa sabaha sırılsıklam bir çadırla uyanabilirsiniz. Alıp verdiğiniz nefes çadırın içinde yağmur damlaları oluşturur. Hatta çadırınızın içerisinde ufak bir atmosfere bile sahip olabilirsiniz. 🙂 O yüzden havalandırmaları her daim açık tutun. Havalandırmalar yetmiyorsa çadırın girişini bir miktar açın.

15- Kamp alanına gidince biraz daha yürümeyi göze alıp çadırınız için manzarası en iyi olan noktayı seçin. Sabah uyanıp, çadırdan çıktığınızda gördüğünüz manzara her şeye değecek. Ayrıca çadırı kuracağınız yer eğimli olmasın. Eğim ne tarafa doğruysa vücudunuzdaki kan oraya doğru yoğunlaşıyor ve bu hiç iyi hissettirmiyor. 🙂

kilimli koyu kamp sabahı

Kilimli Koyu Sabah Manzaram

16- Çadırınızı su kaynaklarına yakın bir yere kurun ama kaynağın dibine kurmayın. Diğer canlılar sudan faydalanmak için geleceğinden; vahşi hayvanlarla karşılaşma ihtimaliniz artar.

17- Yiyecek artıklarını hava almayacak şekilde poşetleyin. Çadırın dışarısında bırakmayın. Bırakacaksanız da yüksek bir ağacın dalına asın. Dışarıda bıraktığınız yiyeceklerin kokusu, bütün hayvanları çadırınıza çekecektir.

kamp, yemek, ateş

18- Patlamış mısır yapmak için yanınıza bir miktar mısır alın. En hafif yiyeceklerden birisidir. Biraz yağ ve tuz ekleyip; mısırları patlatarak keyif yapabilirsiniz.

19- Bir başka keyif yiyeceği de Marshmallow‘dur. Küçükken çizgi filmlerde çubuğa takıp; ateş başında yedikleri şeylerden hani. Bulabiliyorsanız hindistan cevizlisini bulmaya çalışın. Bana teşekkür edeceksiniz. 🙂

marshmallow, ateş, kamp

Kaz Dağları Kampındaki Marshmallow Keyfimiz

20- Son ve en önemli öneri olarak; kamp yaptığınız alanı bulduğunuz halinden daha temiz bırakın. Öyle bir toparlanın ki, sizden sonra gelenler orada kamp yaptığınızı dahi anlayamasın.

Böylelikle yazının sonuna geldik. Sizin de kamp tecrübelerinizi duymak isterim. Yazıya eklemek istedikleriniz varsa; lütfen yorum bölümünden belirtiniz.

Yaptığım kamplar sırasında paylaştığım fotoğrafları Instagram(@mucahitmuglu) adresinden takip edebilirsiniz.

Okuduğunuz ve arkadaşlarınızla paylaştığınız için teşekkürler. 🙂

Göz Atabilirsiniz: TÜRKİYE’DEKİ EN İYİ 10 KAMP ALANI

Yazar Hakkında

Mücahit Muğlu

Yorumlar

  • Güzel yararlı bilgiler yayınlamışsınız.
    Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim,
    İyi çalışmalar

  • selamlae ağabey bizim kafa lambamiz yok ama 2 adet avize getirdik.kafamiza bağlasak keyif alabilir miyiz?ağabey ateş olarak çakmak getirdik onu yakarken çay içsek keyifmiz bozulur mu?

Yorum Bırak